biodegradable_chips 600

Databrikker av nanocellulose

Dagens elektroniske komponenter er ofte så billige at de kastes før de er utslitt. Fordi den enkelte databrikke har vært laget av oljebaserte materialer representerer dette både et ressurs- og forurensningsproblem. Nå har forskere ved University og Wisconsin-Madison utviklet en halvledende databrikke som nesten utelukkende består av materiale fra trær, nanocellulose, skriver digi.no.

Publisert

Det cellulose-baserte materialet som forskerne bruker i denne brikken, er gjennomsiktig og svært tynt. Foto: Yei Hwan Jung/Wisconsin Nano Engineering Device Laboratory

– Det aller meste av en brikke er støttemateriale. Vi bruker mindre enn et par mikrometer til alt annet, sier professor Zhenqiang Ma, som har ledet forskningsarbeidet.

Det forskerne har gjort, er å erstatte substratet til en databrikke – støttelaget – med nanofibriller laget av cellulose, den vanligste organiske forbindelsen på jorden. Den vanligste kilden til cellulose er trær.

– Med dette er brikkene så trygge at du kan legge dem fra deg i skogen og de vil bli nedbrutt av sopp. De blir like trygge som gjødsel, hevder Ma.

Les hele saken fra University of Wisconsin-Madison her.

"
Powered by Labrador CMS