halmisolering

Forsker på miljøvennlig byggemateriale

Halm og strå har blitt brukt som taktekke og isolasjon verden over siden mennesker begynte å bygge hus, og har også lenge vært brukt som et alternativt byggemateriale for miljøbevisste husbyggere. Det har ennå ikke slått an i stor skala, men det kan nå være i ferd med å snu.

Publisert

Halm-isolasjon har ikke slått helt an i Norge (ennå?), men Engelske ModCell har spesialisert seg på modulbaserte bygg isolert med komprimert halm. (Foto: ModCell)

I Norge står oppvarming av hus, hytter og næringsbygg for rundt tre prosent av klimautslippene, og myndighetene etterlyser nye byggemetoder som vil bidra til reduserte utslipp. Halm og strå er en gammel og energieffektiv bygningsmetode, og materialelene binder klimagasser, er uten giftstoffer, isolerer og lar huset puste. Det har lenge vært benyttet som materiale i moderne hus, men har ennå ikke slått an i en større skala.

Materialer fra jordbruksavfall

Forskningsprosjektet ISO BIO, som forskere ved Skog og Landskap er en del av, skal se nærmere på utvikling og bruk av strå og halm som byggematerialer for å redusere klimautslipp. Ved å bruke biologiske materialer fra jordbruksavfall som ikke skal brukes til noe annet, sørger en for optimal miljøgevinst.

Biologiske materialer som halm og strå opptar også CO2 i løpet av vekstperioden, og karbonopptaket forblir i bygningen hele dens levetid. Prosjektet har fått støtte av Horisont 2020-prosjektet, hvor det overordnede målet er å redusere miljøpåvirkning fra byggematerialer.

Gjenbruk av materialer

Prosjektet vil forske på alle ledd i produksjonen, fra innsamling av stråmaterialet, til transport til byggeplass og oppføring av bygget. Det vil også se nærmere på utslipp knyttet til husets levetid, påvirkning fra klimaendringer, og demontering av bygg for gjenbruk av materialer. Dette innebærer et tett samarbeid med industri, og testing, feltundersøkelser og oppføring av pilotbygg.

Les mer om prosjektet i Skog og Landskaps årsmelding for 2014

(pressemelding - regjeringen.no)

"

På grunn av den unike byggeteknikken som består av trerammer fylt medkomprimert halm, har ModCell-husene en levetid på minst 60–70 år. (Foto: ModCell)

Les mer om ModCell

Powered by Labrador CMS