Olofsson, Gunnar 600

Skog22: Store muligheter i norsk skognæring

Den norske skog- og trenæringen kan bidra vesentlig til økt verdiskaping og sysselsetting i Norge, og samtidig bidra til a løse den globale klimautfordringen. Dette er budskapet i rapporten fra strategigruppen Skog22, som nå er overrakt Landbruks- og matministeren.

Publisert

Skog- og trenæringen har ressurs- og markedsmessige muligheter for vekst og utvikling, heter det i rapportens konklusjoner. Potensialet for en bærekraftig industri med store positive bidrag til samfunnets klimautfordringer gjør det ekstra viktig å øke bruken av skogressursen. Skog22 konkluderer med følgende muligheter:

Skog- og trenæringen vil ta en nøkkelrolle for a utvikle og realisere det grønne skiftet i Norge

Skog- og trenæringen har et økonomisk omsetningspotensial pa minst 180 mrd. kroner per år, mer enn en firedobling fra nivået i 2012 på 43 mrd. Bygg star for den største andelen av næringens omsetningspotensial.

Flere skogsveier og nytt skattesystem

For skogbrukets del er det viktig å endre beskatningen av skoginntekt fra personskatt til kapitalskatt, samt innføre fondsavsetningsmulighet for enkeltpersonsforetak. Det må dessuten legges til rette for økt andel aktive eiere blant annet ved a fjerne gevinstbeskatningen ved salg av skog.

Skogsveinettet må bygges ut, investeringene i jernbane og kai og skogkultur må økes og flere av flaskehalsene på offentlige veier må fjernes.

Bærekraftige byggløsninger

Innen byggsektoren kan man øke verdiskapingen gjennom industrialisering basert på hele spekteret av norske treressurser, blant annet ved å utvikle standarder og digitalt baserte prosesser.

Videre må man få på plass krav til livsløpsanalyser i Teknisk forskrift (TEK), samt bidra til en bærekraftig byggeindustri gjennom a utvikle solid og omforent miljødokumentasjon fra produksjon av materialer og til gjenbruk av bygg. Det må utvikles bærekraftige byggløsninger for alle samfunnssektorer gjennom å styrke samarbeidet mellom treindustrien og FoU-miljøene om forskning, innovasjon og kompetanseutvikling.

Videreutvikling av treforedlingen

Norsk treforedlingsindustri må videreutvikles gjennom effektivisering, spesialisering og styrking av industrielle konkurransevilkår gjennom en økonomisk politikk som gir stabil valuta og like rammebetingelser globalt og innen EØS-området. Norge må bidra til europeisk og norsk klimapolitikk som hindrer karbonlekkasje og fremmer innovasjon. Dessuten må man støtte FoU-aktivitet for å utvikle nye produkter, prosesser og teknologi for produksjon av biobaserte produkter. Det må gis investeringsstøtte for etablering av pilotanlegg og første produksjonsanlegg.

Fornybare energiløsninger

Innen energisektoren må man tilpasse skatter og avgifter som fremmer fornybare energiløsninger. Omsetningspåbudet for biodrivstoff må opptrappes. Pilot- og demonstrasjonsanlegg må etableres. Industriell kompetanse er vesentlig i utvikling av nye produkter, teknologi og produksjon. Norge har sterke miljøer innen treforedling som ligger langt fremme på sine områder. Konkurransekraft i eksisterende industri er viktig for videre utvikling.

Samarbeidet i Skog22 må videreføres

Strategigruppen Skog22 har etablert en felles og omforent oppfatning om hva slags tiltak som må iverksettes på kort og lang sikt. Det anbefales at skog- og trenæringen viderefører det samarbeidet som er etablert i Skog22. Sentrale oppgaver vil være a stimulere til og følge opp felles strategier og standpunkter på områdene forskning og utvikling, innovasjon, forvaltning, finansielle, politiske og juridiske rammebetingelser.

Powered by Labrador CMS