Kielland, Heidi 600

Regjeringen må følge opp Skog22!

Treindustrien, med administrerende direktør Heidi E. F. Kielland i spissen, går høyt opp på banen i forbindelse med oppfølging av strategiprosessen Skog22. I et brev til Landbruks- og matministeren, over en uke før rapporten fra Skog22 er levert, ber hun om at Statsråden følger opp strategiprosessen og koordinerer et arbeide som må skje i skjæringspunktet mellom flere departementer.

Publisert

Trelastproduksjon i Norge må ha like gode rammebetingelser som konkurrentene.

Treindustrien og Treforedlingsindustrien er meget positive til Regjeringens uttrykte vilje til å satse på skognæringen, og forventer at strategiprosessen SKOG22 vil bidra til økt verdiskaping i Norge basert på skogen som fornybar ressurs, skriver Treindustrien.

Verdiskapingspotensialet må utløses

Treindustrien og Treforedlingsindustrien, den industrielle delen av verdikjeden for skog, ber om at Landbruks- og matministeren sørger for oppfølging av Skog22. Industrien ser for seg at dette kan gjøres med forankring i departementet og en referansegruppe bestående av personer i skogkjeden. Dette er samme måte som Energi21 er organisert på, og som industrien finner hensiktsmessig. For at man skal få utløst verdiskapingspotensialet som ligger i skogen og med skog som råvare for industri, krever dette en mer strukturert oppfølging i en mellomfase. Dette gjelder både for å få effektivisert skogbruket i Norge, samt å utvikle industrien, både den eksisterende industrien og ny industri.

Sett i lys av at arbeidet vil foregå i skjæringspunktet med flere departementer bør f. eks. NFD, SD og KRD også inviteres inn i arbeidet der det er hensiktsmessig.

Industrien vil ta sin del

I en kommentar til Trenytt.no sier direktør Kielland at industrien selvsagt vil gjøre hva den kan med oppfølgingen av Skog22, men det er helt avgjørende at regjeringen følger opp. – Industrien er her helt avhengig av politisk handlekraft og gjennomføringsevne, sier Kielland. – vi har ingen grunn til å tro at Statsråden ikke vil følge opp her, men industrien vil likevel gjøre oppmerksom på at den forventer samme oppfølging som tilsvarende prosesser for bygg- og energibransjen har fått. Industrien mener det kun er departementet som kan ta eierskap til prosessen og samle aktørene, ingen andre.

Det er viktig at industriens rammevilkår får høyeste prioritet i arbeidet for å sikre en fremtidsrettet og lønnsom skognæring, heter det videre i brevet til LMD. Det er derfor påkrevet at regjeringen lytter til skogindustrien og dens behov. Rapporten kan ikke overlates til å bli fulgt opp av en næring som ikke kan påvirke egne rammebetingelser. Det er derfor et politisk ansvar å følge opp rapporten og gi de betingelsene til næringen som gir resultater.

– I en tid med sviktende oljeinntekter er det avgjørende at Regjeringen sørger for konkurransedyktige rammevilkår for fastlandsindustrien, fremholder Heidi Kielland overfor Trenytt.no. – Fornybare ressurser må tas i bruk for å løse klimautfordringene. Skal man lykkes, må næringslivet ha like eller bedre konkurransevilkår enn dets konkurrenter. Samtidig må treindustrien og næringen selv ta det største ansvaret for å utvikle nye produkter og løsninger etter stadig skiftene behov i markedet. Bedriftene må øke graden av spesialisering og industrialisering for å kompensere for et særnorsk kostnadsnivå. Skal bedriftene evne nødvendig omstilling, er det helt avgjørende at rammebetingelser knyttet til samferdsel, skatt og avgifter, kompetanseutvikling og forskning er minst like gode, som hos våre konkurrenter, fastslår Kielland. – Næringen vil selv ta ansvar for samarbeid i verdikjeden.

Powered by Labrador CMS