Skog22-rapportlevering-600

Trevirke er den nye oljen

– Skog- og trenæringen er en vesentlig del av det grønne skiftet, konstaterte Gunnar Olofsson da regjeringen fikk overlevert strategien SKOG22. Næringen, forskningen og forvaltningen må spille på lag.

Publisert

En samlet skog- og trenæring står bak en ambisjon for omsetningsvekst til 180 milliarder innen 2045. Det tilsvarer en firedobling av omsetningen på 43 milliarder fra 2012. Skal de komme dit, må samarbeid til.

– Samhandling i verdikjeden og samspill mellom sterke næringslivsaktører, forskningsinstitusjoner og myndigheter er avgjørende for å nå omsetningsambisjonen, sier Gunnar Olofsson, som har ledet strategigruppen for SKOG22, den nasjonale strategien for skog- og trenæringen.

På forskningens agenda

Bioøkonomi og bærekraft er helt klare prioriteringer i Langtidsplanen for forskning fremholdt administrerende direktør Arvid Hallén i Norges Forskningsråd.

– Det er samfunnets utfordringer som setter forskningens agenda. SKOG22 er et helt klart eksempel på dette, poengterte adm. dir. Arvid Hallén under overrekkelsesarrangementet, og oppfordret både næringen og forskningsmiljøene til å mobilisere og få fram kunnskapsbehov og muligheter.

Innovasjon Norge og Forskningsrådet vil samtidig tilby tydelige virkemidler og samspillsmekanismer, fra forskning til innovasjon. De vil fortsette med å etablere møteplasser for forskning og næringsliv slik som de gjorde under Bioøkonomikonferansen.

– To stikkord i Forskningsrådets nye strategi er bærekraft og innovasjon. Bioøkonomi og bærekraft er helt klare prioriteringer i Langtidsplanen for forskning. Derfor blir innovasjonskraft og omstilling til bærekraft helt sentralt for Forskningsrådets arbeid i årene fremover, og ambisjonene i SKOG22 som en del av det, en viktig brikke i dette arbeidet, sa Hallen.

Alt som kan lages av olje, kan lages av tre

– Bioøkonomien skal ta oss opp og fram. Vi skal over i bioøkonomien. Alt som kan lages av olje, kan lages av tre eller biomasse, sa rektor Mari Sundli Tvedt, NMBU, og viste til hvor mange muligheter råstoff fra tre kan gi. Det kan for eksempel være biodrivstoff og som ingrediens i mat og fôr.

– Ny forskning må til for å utvikle de nye mulighetene, sa Tvedt. NMBU satser også stadig mer på forskning som fører til innovasjon, og er et forskningsmiljø i utvikling og som samarbeider med en rekke andre forskningsinstitusjoner.

Powered by Labrador CMS