limtreboka2015

Limtreforeningen fyller 40 år

- og lanserer samtidig i disse dager den nye Limtreboka.

Publisert

Pressemelding:

Første utgave av Limtreboka ble utgitt i 1975 og ble etter kort tid en "bestselger" til arkitekter, rådgivende ingeniører, entreprenører og tekniske skoler på alle nivåer. Den har i følge limtrenestor og direktør Åge Holmestad i Moelven Limtre AS fortsatt å vekke begeistring i fagmiljøene over hele Norden.

2015-utgave i regi av foreningen

- Nå på tampen av året kommer vår kjære limtrebok ut i ny utgave. Den utgis i forbindelse med at Norske Limtreprodusenters forening fyller 40 år.

Holmestad sier at det er første gang limtreboka utgis av Norske Limtreprodusenters forening.

- Da den første limtreboka ble utgitt i 1975 var det et rent Moelven-produkt. Den ble revidert i 1984 – også som et Moelvenprodukt. I 2002 ble den utvidet til å være et fellesprosjekt mellom Norge, Sverige og Finland. Fortsatt var Moelven den eneste norske bedriften som var involvert. Først nå i 2015 kommer den i ny versjon utgitt av Norske Limtreprodusenters forening - med de andre medlemsbedriftene med på laget, sier Holmestad.

Nye EURO-koder

I den nye boka er blant annet dimensjoneringsreglene endret. Holmestad forklarer at det har sin bakgrunn i at EURO-kode 5 for trekonstruksjoner er revidert.

- Det har blant annet betydning for hvordan vi dokumenter at limtrekonstruksjonene holder når nye bygg skal oppføres. Jeg kan også fortelle at den nye utgaven er vesentlig mer omfattende enn tidligere utgaver. Det er en enda faglig tyngre bok jeg nå holder i, sier Holmestad.

Tidlig ute med kontrollordning

Holmestad sier at Moelven Limtre AS var veldig tidlig ute med å etablere en kontrollordning for limtre.

- Mye tidligere enn stål, betong og andre konstruksjonsmaterialer. Allerede i 1963 hadde Moelven kontrollordningen for limtre som konstruksjonsmateriale på plass. Etter hvert fulgte Splitkon AS, Orkla Trekonstruksjoner og Impregnering AS, Raumnes bruk AS, Sørlaminering AS og Agder Laminering AS opp og ble med i ordningen. Vi hadde det samme tankegodset, og sammen med disse bedriftene etablerte vi Norske Limtreprodusenters forening - også i 1975.

Bearbeidet av professor

Limtreboka i 2015-utgave er bearbeidet til norske forhold og oversatt til norsk av professor emeritus Kolbein Bell. Med unntak av noen perioder ved utenlandske læresteder, har han tilbrakt hele sitt yrkesaktive liv på NTNU. Han har vært stipendiat ved NTH (1964-68), forsker i SINTEF (1969-80), siden 1981 vært dosent, og fra 1985 professor i statikk (konstruksjonsmekanikk). I en periode, fra 1994 til og med 2001, hadde han det faglige ansvaret for trekonstruksjoner. Frem til 1. februar 2009 arbeidet han innenfor områdene konstruksjonsmekanikk, trekonstruksjoner og anvendt datateknikk. Han er i dag pensjonist (emeritus).

- En kan trygt si at Bell er en kapasitet på trekonstruksjoner, sier Holmestad.

Suverent byggemateriale

Norske Limtreprodusenters forening består i dag av de tre bedriftene Vestlandske Limtre Industri AS, Sørlaminering AS og Moelven Limtre AS. Formålet med foreningen er å fremme norsk limtre som et suverent byggemateriale.

- Norskprodusert limtre holder svært høy kvalitet. Det er sterkt, stivt og formstabilt og har kapasitet for store laster og spennvidder. Limtre er vesentlig sterkere enn vanlig tre fordi det er bygd opp av lameller av sortert konstruksjonsvirke. Oppbygningen gjør at limtre få mindre spredning i fasthetsegenskapene enn heltre. Det finnes et stort utvalg standarddimensjoner, og limtre er både rent og pent og lett å bearbeide. Det er gode muligheter for utforming av spektakulære konstruksjoner. Det er dette flotte fagfeltet Norske Limtreprodusenters forening i alle år har jobbet for å styrke, sier Holmestad

Les Limtreboka her

Powered by Labrador CMS