Sven Egil Holmsen, daglig leder i Moelven Multi3 AS, og prosjektleder Pål Orhaug i AF Bygg Østfold, tar Iso3-stenderne nærmere i øyensyn. (Foto: Sverre W. Koch)

Rekord-ordre til Moelven Multi3

Moelven leverer 25 trailerlass med Iso3 til Campus Ås, som er historiens største samlede utbygging i universitets- og høgskolesektoren. Totalt seks mil med Iso3-stendere dekker samtlige yttervegger i de åtte byggene.

Publisert

Artikkelen er skrevet av Moelven. Se video nederst i saken.

Høsten 2020 flytter 690 studenter og 855 ansatte ved Veterinærhøgskolen og Veterinærinstituttet inn i splitter nye lokaler på Campus Ås. Det komplekse byggeprosjektet er i full gang.

– Dette er det mest teknisk avanserte byggeprosjektet vi har hatt. Det er unikt i sitt slag, så det finnes ingen referansebygg som har en tilsvarende samling med avanserte laboratorier, forteller prosjektdirektør Erik Antonsen i Statsbygg, som er byggherre for prosjektet.

Kostnadsrammen er på svimlende 6,4 milliarder kroner. Byggene vil stå ferdig innredet i 2019, og så følger ett år med testing og verifisering før studenter og ansatte fra Veterinærhøgskolen og Veterinærinstituttet kan flytte fra dagens lokaler på Adamstuen i Oslo og til Campus Ås. Det nye bygningskomplekset er tegnet av ØKAW Arkitekter og danske Henning Larsen Architects, og totalt har 35 arkitekter vært involvert.

– Kravene til smittevern er veldig strenge og legger sterke føringer for utformingen av byggene, sier Antonsen.

Brutt kuldebro

AF Bygg Østfold har ansvaret for entreprisen som omfatter yttervegger, fasade og tak for hele bygningskomplekset. Enova har godkjent selve bygningskroppene som passivhus energiklasse A, noe som blant annet gjenspeiler seg i valg av stenderverk og isolasjonsmaterialene. Moelven Multi3 har levert enorme mengder med trestendere med en kjerne av isolasjonsskum til alle yttervegger.

Les mer fordelene ved å bruke Iso3 her

Iso3-stenderne fra Moelven Multi3 bidrar til at bygningskroppen blir godkjent som passivhus energiklasse A. (Foto: Sverre W. Koch)

– Det var spesifisert i kravet fra byggherre at det skulle brukes trestendere med brutt kuldebro, og det finnes det lite av i markedet. Vi sjekket litt rundt internasjonalt, men fant ingen leverandører som kunne tilby et produkt med tilsvarende dokumentasjon som Moelven Iso3, forteller prosjektleder Pål Oraug i AF Bygg Østfold.

Totalt leverer Moelven Multi3 25 trailerlass med Iso3-stendere til prosjektet.

– Dette er den suverent største leveransen vår, og den klart største ordren vi har hatt noensinne, sier daglig leder Sven Egil Holmsen i Moelven Iso3.

Prinsippet for Iso3 er å bytte ut heltrestendere med stendere med en kjerne av isolasjonsskum, slik at kuldebroen i veggene blir brutt. Det gir en lavere U-verdi (varmegjennomgangskoeffisient) – noe som betyr bedre varmeisolasjon. Iso3 øker isolasjonseffekten tilsvarende fem-ti centimeter med økt isolasjon i en konvensjonell vegg. Det utgjør ganske mange kvadratmeter i et prosjekt med 2400 rom.

CO2-regnskap i pluss

Byggene på Campus Ås har et tradisjonelt bæresystem i stål og betong.

– Dette er fremdeles det mest vanlige, selv om store trehus med bærekonstruksjoner i tre kommer mer og mer. Når det gjelder yttervegger er det derimot mest vanlig å bruke trestendere, fordi stål har et altfor stort varmetap. Iso3 er en videreutvikling av den tradisjonelle trestenderen, forteller Holmsen.

Selv om isolasjonsskummet i kjernen av Iso3-stenderen foreløpig er oljebasert, så oppveies CO2-utslippet fra materialene av innsparingen av varmetap.

– Spart energi er spart CO2-utslipp, så CO2-regnskapet går i pluss. Vi jobber med å øke fornybarandelen også for isolasjonsskummet, sier Holmsen.

Nærmeste nabo til den nye Veterinærhøgskolen i Ås kommune er Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU til venstre). (Foto: Sverre W. Koch)

Fordelen med skummet er at det er veldig lett, slik at selv om dimensjonen på stenderen øker i forhold til en tradisjonell trestender, så er de ikke tyngre.

– Problemet med passivhusvegger er ofte at de blir så store og tunge. Iso3-stenderne har en overraskende god isoleringsgrad, og kvaliteten er helt utsøkt – de er rettere og finere en vanlige stendere, og fungerer veldig bra montasjemessig, sier Oraug.

Ute på byggeplassen ligger lass på lass med ferdigkappede Iso3-stendere og venter på å bli montert.

– Vi har valgt et råstoff med bare tolv prosent fuktighetsgrad, mot 18-20 prosent som er det vanlige. Trelasten er spesialsortert slik at stenderne holder seg rette og stabile, sier Holmsen.

Reell isolasjonevne

Moelven Multi3 opplever en økende etterspørsel etter sitt prisbelønte produkt.

– Det skjer helt uten drahjelp fra tekniske forskrifter. Vi trodde kanskje at forskriftene etter klimaforliket i Stortinget skulle endres mer i retning av passivhusstandard, men det har ikke skjedd foreløpig, sier Holmsen.

Moelven Iso3 har inngått et samarbeid med SINTEF Byggforsk, hvor en vegg med Iso3-stendere skal testes i en såkalt hotbox.

– Der blir varmetapet i en reell vegg målt, istedenfor at det beregnes ut fra antakelser. Vi tror at isolasjonsevnen er enda bedre enn hva beregningene antyder, og er veldig spente på resultatene av testen, sier Sven Egil Homsen.

Video om prosjektet:

(Pressemelding fra Moelven)

Powered by Labrador CMS