Ombudstvedt, Sven nytt 600

Obligasjonsgevinst ga overskudd i Norske Skog

Norske Skog fikk et regnskapsmessig overskudd på NOK 663 millioner i første kvartal, i hovedsak på grunn av gevinster på ombyttede obligasjoner. Konsernet har gjennomført en vellykket pantsikret obligasjonsutstedelse på EUR 290 millioner og et ombytte av eksisterende obligasjoner til nye obligasjoner, som forlenger gjeldsforfallene. Resultatene førte til at Norske Skog sank kraftig på Oslo Børs fra morgenen av.

Publisert

– Etter de gjennomførte transaksjonene, har vi styrket og sikret vår langsiktige kapitalstruktur gjennom bedret likviditet, umiddelbar gjeldsnedbetaling og låneforfallsutsettelse, sier Sven Ombudstvedt, konsernsjef i Norske Skog.

Norske Skogs brutto driftsresultat (EBITDA) i første kvartal av 2015 var NOK 192 millioner, mot NOK 190 millioner i fjerde kvartal. EBITDA var flat i et svakt marked for trykkpapir i Europa og lave asiatiske eksportpriser på avispapir, oppveier positive valutakurseffekter og forbedringer på Boyer.

Mot nedleggelse av Walsum

– Vi ser nå de positive effektene av den gjennomførte maskinkonverteringen fra avis- til LWC-papir ved Boyer, sier Sven Ombudstvedt. – Vi er den eneste produsent av trykkpapir i Australia og New Zealand, som gir oss et konkurransefortrinn i disse markedene. Gitt det svake magasinpapirmarkedet i Europa, vil vi ha en strategisk gjennomgang av Walsum.

– Allerede gjennomførte og kunngjorte kapasitetsreduksjoner i industrien bør føre til en bedret markedsbalanse for avis- og magasinpapir i Europa i andre halvdel av 2015. De kontinuerlige kostnadsprogrammer på samtlige fabrikker og en svakere norsk krone bedrer våre driftsmarginer, spesielt for de norske enhetene, sier Sven Ombudstvedt, konsernsjef i Norske Skog.

Netto overskudd på NOK 663 millioner i første kvartal av 2015 ble betydelig påvirket av gevinster på obligasjonsombytte, som i hovedsak er relatert til refinansiering av konsernet. Netto rentebærende gjeld ble redusert med NOK 0,3 milliarder fra utgangen av 2014, fra NOK 7,4 milliarder til NOK 7,1 milliarder, med en gevinst på obligasjonsombytte som oppveier en negativ kontantstrøm. Kontantstrøm fra operasjonelle aktiviteter før netto finansposter ble NOK -387 millioner (NOK 641 millioner i 4. kvartal 2014) og skyldes i hovedsak sesongvariasjoner i arbeidskapitalen og opportunistisk utnyttelse av leverandørrabatter.

Volumreduksjon i Europa

Driftsinntektene i Europa ble mindre som følge av lavere salgsvolum, som mer enn oppveier positive valutakurseffekter. Materialkostnader ble uforandret sammenlignet med forrige kvartal, men de faste kostnadene ble noe redusert. Brutto driftsresultat falt til NOK 95 millioner i kvartalet, fra NOK 129 millioner i fjerde kvartal, i et svakt magasinpapirmarked i Europa.

Etterspørselen etter avis- og magasinpapir i Europa ble redusert med 11% og 4% i de to første månedene av 2015 sammenlignet med samme periode i fjor. Fabrikkene reduserte kapasitetsutnyttelsen til 82% (84% i 4. kvartal 2014) i kvartalet for å unngå lave salgsmarginer og understøtte de kommersielle prinsipper.

Redusert kapasitetsutnyttelse i Australasia

Sammenlignet med forrige kvartal er omsetningen redusert på grunn av sesongvariasjoner og lave asiatiske eksportpriser på avispapir. Variable kostnader per tonn i 1. kvartal 2015 var uforandret i forhold til forrige kvartal. Faste kostnader var høyere i 1. kvartal 2015 enn i de foregående perioder, noe som reflekterer en svakere krone mot australske dollar, og økte driftskostnader som følge av maskinkonverteringen.

Etterspørselen etter avispapir i Australia ble redusert med rundt 10% i de to første månedene i år sammenlignet med samme periode i fjor, mens etterspørselen etter magasinpapir var relativt stabil. Fabrikkene reduserte kapasitetsutnyttelsen til 88% (93% i 4. kvartal 2014) for å unngå lav eksportmargin på avispapir.

Aktiv kapasitetsstyring

Total årlig produksjonskapasitet for konsernet er 3,0 millioner tonn etter ferdigstillelsen av Boyer-ombyggingen. Konsernets kapasitet i Europa er 2,3 millioner tonn, mens kapasiteten i Australasia er 0,7 millioner tonn.

Kapasitetsutnyttelsen for konsernet var 83% i første kvartal sammenlignet med 86% i fjerde kvartal, som et resultat av aktiv kapasitetsstyring.

– Markedet er fortsatt utfordrende. Vi har gjennomført aktiv kapasitetsstyring i første kvartal, og vi vil fortsette med dette også i de neste kvartalene. Allerede annonserte, permanente kapasitetskutt på mer enn 3,0 millioner tonn i Europa og Nord-Amerika i 2014 og 2015 i våre produktsegmenter, bedrer markedsbalansen, og dermed fremtidig prisnivå, sier konsernsjef Sven Ombudstvedt.

Forventer bedre markedsbalanse

Markedsbalansen for avis- og magasinpapir er forventet å bli bedre i andre halvdel av 2015 når alle varslede kapasitetsnedleggelser i bransjen er gjennomført, noe som gir rom for prisøkninger.

Konsernet har en betydelig konkurransefordel i Australia og New Zealand ved å være den eneste innenlandske produsent. Eksportmarkedene for avispapir til Asia har vært utfordrende, men bør bli bedre med kunngjorte kapasitetsstengninger i Russland.

De variable kostnadene for konsernet forventes å holde seg relativt stabile. Tiltak for å redusere faste kostnader vil fortsette.

Les hele kvartalsrapporten fra Norske Skog her.

"
Powered by Labrador CMS