Ragnhild Borchgrevink. Adm.dir Viken Skog BA.jpg

Ønsker alternativ treforedling i Viken

Norske Skogs nedlegging av papirvirksomheten på Follum stresser skogeierne i regionen. Viken Skog ønsker derfor å bidra til ambisiøse og kapitalkrevende prosjekter innen fremtidsrettet treforedling.

Publisert

Da Norske Skog kunngjorde at de ville legge ned Follum, kom Viken Skog raskt på banen med tilbud om å kjøpe virksomheten. Men Norske Skog valgte likevel å legge ned med den begrunnelse at det var behov for å få redusert produksjonskapasiteten i det svake markedet.

Viken Skog ønsket å kjøpe Follum i drift og bygge en industriklynge rundt denne bedriften. Siden det ikke lyktes, må skogeierne tenke nytt.

Ragnhild Borchgrevink er administrerende direktør i Viken Skog og jobbet tidligere mange år i ledende posisjoner i nettopp Norske Skog. Hun forstår dermed beslutningsprosessene der bedre enn de fleste. Likevel er hun usikker på hva Norske Skog vil gjøre med anlegget på Follum. Hun tviler på om de vil innta en tomteutviklerrolle slik som på Klosterøya etter nedleggelsen av Union. For det er en dyr og tidkrevende prosess.

På Follum har Norske Skog forpliktelser selv etter nedleggelsen av papirvirksomheten. Fjernvarmeanlegget må drives videre, og byggene må til en viss grad holdes varme. Ellers ødelegges store verdier.

– Jeg forstår Norske Skogs argumenter og at de ønsker å redde sin kjernevirksomhet. Men vi kan jo likevel være uenige om hvor tungt de ulike elementene skal vektes, sier Borchgrevink til Treindustrien.

Ønsker alternativ treforedling

Tanken om å tenke nytt innen treforedling døde ikke selv om Viken Skog ikke fikk kjøpe Follum.

– Tvert i mot, svarer direktøren resolutt.

Hun mener at det viktig at treforedling – definert i vid forstand – fornyer seg.

Tradisjonelt har treforedling i Norge dreid seg om papir, cellulose og kartong. Av disse kategoriene har papir falt betydelig de senere årene. Cellulose har holdt seg, og verdensmarkedet for kartong har vokst.

– Volumet av kartong følger i stor grad volumet i verdenshandelen, forklarer Borchgrevink. Jo mer handel mellom landene, desto mer innpakning brukes.

Viken Skog-direktøren tror at papirbasert innpakning som kartong vil styrke seg i forhold til plastbasert innpakning i tiden framover.

– Trekjemiske produkter som for eksempel de Borregaard står for, har også gode utsikter, mener hun. Altså produkter som tas ut fra treet i tillegg til cellulosen. Det kan eksempelvis være smaksstoffer til mat og drikke (vanillin) og medisiner.

Skyhøye ambisjoner

I Viken Skog er man ikke snauere enn at de ønsker at de prosjektene som de skal engasjere seg i innen ny treforedling, skal være teknologier som ligger i forkant av verdensutviklingen. Men samtidig må teknologiene ha kommet så langt at de kan industrialiseres i nokså stor skala, presiserer Borchgrevink.

Les hele reportasjen i papirutgaven av Treindustrien.

Powered by Labrador CMS