Biokullet er laget av 100 prosent trevirke og har tilnærmet samme egenskaper som fossilt kull. Det betyr at det er mulig å erstatte fossilt kull med fornybart biokull, uten at kullkraftverkene må gjøre større ombygginger. (Illustrasjonsfoto: yayimages.com)

ESA godkjenner støtte til biokull

EFTAs overvåkingsorgan ESA har gitt grønt lys for at Enova kan støtte biokullproduksjon på Treklyngen med 138 millioner kroner.

Publisert

Enova vil gi 138 millioner kroner i støtte til Arba Follum på Ringerike. Pengene skal gå til et prosjekt der selskapet skal teste en ny og effektiv måte å produsere svarte pellets på. Disse skal kunne erstatte fossilt kull i kullkraftverk uten at det trengs store tilpasninger eller investeringer i kraftverkene, og er testkjørt på kullkraftverk flere steder i Europa, skriver Viken Skog på sine nettsider.

– Dette er gode nyheter og en fundamentalt viktig avklaring som dessverre har tatt lang tid (13 måneder). Nå kan jobbe videre med kunder og leverandører for realisering av prosjektet, sier daglig leder i Treklyngen, Rolf Jarle Aaberg til Viken Skog.

Han forteller at viktige aktiviteter hatt redusert framdrift fordi det har vært stor usikkerhet om når avklaringen fra ESA ville komme.

– Nå er vi veldig glade, og det er bare å brette opp ermene og jobbe hardt med innspurten, sier Aaberg.

Nå gjenstår det å få landet kommersielle avtaler med kunder og leverandører, og ikke minst skaffe investorkapital som gjør det mulig å realisere biokullfabrikken som har en prislapp på 400 millioner kroner.

– Det er et vesentlig stykke arbeid som gjenstår, men med Enova-midlene har vi en finansiell plattform på plass. Vi har også kontakt med potensielle investorer, sier Aaberg som regner med en avklaring og investeringsbeslutning vi i løpet av 2017.

Les mer om saken på nettsidene til Viken Skog

Magasinet Treindustrien er et unikt nyhetsforum som leverer ferskt bransjestoff seks ganger i året. Bladets oppgave er å informere hele den trebearbeidende industrien samt omsetningsleddene, om hva som foregår innenfor områdene produksjon, teknikk, økonomi, design, markedsføring og bransjepolitiske spørsmål.

Vil du bli bedre kjent med bladet?
- Last ned bladet elektronisk
- Eller bestill abonnement

Her får du et innblikk i hva vi skriver om

Relaterte artikler

    Powered by Labrador CMS