Bonde Erik Steine i Heidal bygget ny driftsbygning i tre i fjor.
Bonde Erik Steine i Heidal bygget ny driftsbygning i tre i fjor.

Flere bønder velger tre

I 2020 valgte et økende antall bønder å satse på miljø- og klimavennlige driftsbygninger med tre som byggemateriale.

Publisert

Erik Steine fra Heidal i Sel kommune er en av bøndene som har valgt å bygge ny driftsbygning i tre. Gardsbygg satte opp bygget og Fjøssystemer har levert innredningen. Ny driftsbygning for 50 ammekyr sto klar til innflytting i november 2020.

– Hensyn til bygningskulturen i Heidal, klima og miljø samt ekstra støtte var avgjørende for materialvalget til i den nye driftsbygningen som ble bygget i fjor, forteller bonde Erik Steine i Heidal i en pressemelding fra Innovasjon Norge.

Selv i koronaåret har byggeprosessen gått problemfritt for bonden Erik Steine i Heidal.
Selv i koronaåret har byggeprosessen gått problemfritt for bonden Erik Steine i Heidal.

– Gledelige tall

Innovasjon Norge premierer bønder som velger på denne måten: I 2020 fikk 140 bønder i alt 33,6 millioner kroner i ekstra investeringstilskudd for å være klima- og miljøvennlige gjennom bruk av tre i bygg.

– Dette er svært gledelige og oppløftende tall, og viser at de bøndene som nå satser og investerer i landbruket tar klimautfordringene på alvor, sier administrerende direktør Håkon Haugli i Innovasjon Norge.

– Vi har som mål at de prosjektene vi støtter skal bli mer bærekraftige og klima- og miljøvennlige. Her bidrar landbruket til dette målet, sier han.

– Dyra virker svært tilfredse, og arbeidsdagen er bedre og mer lystbetont, sier Erik Steine.
– Dyra virker svært tilfredse, og arbeidsdagen er bedre og mer lystbetont, sier Erik Steine.

Storfornøyd byggherre og bonde

Selv i koronaåret har byggeprosessen gått problemfritt for bonden Erik Steine i Heidal. Fra tilsagn om støtte fra Innovasjon Norge til fjøset sto klart tok det bare seks måneder.

– Dyra virker svært tilfredse, og arbeidsdagen er bedre og mer lystbetont. I nyttårshelga ble fødebingen innviet med tvillingfødsel, og kalvene og mora koste seg i den nye barselavdelinga i bygget, sier Steine.

– Viktig for troverdigheten

– At fjøs- og driftsbygninger blir bygget i tre burde være helt opplagt, mener Per Skorge, administrerende direktør i Norges Skogeierforbund.

– Men det har ikke vært slik på mange tiår. Tre er et utmerket byggemateriale som gir godt klima både ute og inne. Bruk av tre i egne bygg er viktig for troverdigheten vår når vi selv fremmer tre som framtidas byggemateriale, sier Skorge.

Han er svært fornøyd med at ordningen med ekstra investeringstilskudd nå får flere til å velge tre som byggemateriale.

(Pressemelding)

Fakta

Ved jordbruksforhandlingene i 2019 ble det vedtatt å innføre en ordning som premierer bruk av tre som byggemateriale. Ordningen kommer i tillegg til det ordinære investeringstilskuddet til driftsbygninger fra Innovasjon Norge.

De tre fylkene som fikk mest tilskudd i 2020:

Innlandet: 34 prosjekter og 10,1 millioner kroner i ekstra tilskudd.


Trøndelag: 21 prosjekter og 5,6 millioner kroner i ekstra tilskudd.


Vestland: 20 prosjekter og 5 millioner kroner i ekstra tilskudd.


Det er flest prosjekter innen melkeproduksjon med 63 bygg, deretter følger ammekuproduksjon med 37 prosjekter, mens det er 12 prosjekter knyttet til sauehold og korntørking.

Ordningen gjelder i første omgang til og med 2022, og kan gi inntil 400 000 kroner i ekstra investeringstilskudd.


(Innovasjon Norge)

Powered by Labrador CMS