Omregna i 2015-kroner var tømmerprisen tre ganger høgere midt på 1960-tallet enn i dag. Foto: JOBU-boka

Bedre betalt for 50 år siden

Norske skogeiere fikk tre ganger så mye for tømmeret sitt for 50 år siden.

Publisert

Skogeierne fikk tre ganger så mye for tømmeret for 50 år siden dersom vi regner om tømmerprisen i 1965 til 2015-kroner, skriver Statistisk sentralbyrå, som har sett på de lange linjer i norsk landbruk og skogbruk i publikasjonen Landbruket i Norge 2015.

Høge priser, men også større driftsutgifter

I 2015-kroner havner gjennomsnittlig pris per kubikkmeter for 50 år siden på nesten 1000 kroner, mens gjennomsnittet i 2015 var 334 kroner. Det skal legges til at driftsutgiftene også var betydelig høyere før. Omregnet til 2015-kroner utgjorde tømmerprisen i 1980 litt over 700 kroner, mens skogeierne i gjennomsnitt måtte betale rundt 300 kroner for hogst og kjøring. I 2015 var gjennomsnittlig driftskostnad for sluttavvirkning litt over 130 kroner per kubikkmeter.

Stabil hogst, tredobling av tilveksten

Sjøl om det har sving litt opp og ned, har tømmerhogsten de siste 100 åra vært nokså stabil om vi slår sammen hogst til industriformål, vedvirke og eget forbruk. I samme periode har tømmermengden som står i norske skoger, nesten blitt tredoblet. Årlig volumtilvekst av ny skog ligger nå på 26,1 millioner kubikkmeter i året, mens den i 1933 var 10,4 millioner kubikkmeter.

Mjølkeproduksjonen ryggraden i jordbruket

I 2015 kom 70 prosent av produksjonsinntektene i jordbruket fra husdyrprodukter. Også dette tallet har vært forholdvis stabilt gjennom de siste 50 åra, med mjølkeproduksjonen som sjølve ryggraden i norsk jordbruk.

Les deg opp på utviklinga i landbruket gjennom 50 år!

I publikasjonen kan du lese mer om landbrukseiendommer, jordbruk, skogbruk og jakt. Det er lagt vekt på å vise utviklingen over tid. Publikasjonen inneholder tall på fylkesnivå.

Last ned publikasjonen gratis her

Magasinet Treindustrien er et unikt nyhetsforum som leverer ferskt bransjestoff seks ganger i året. Bladets oppgave er å informere hele den trebearbeidende industrien samt omsetningsleddene, om hva som foregår innenfor områdene produksjon, teknikk, økonomi, design, markedsføring og bransjepolitiske spørsmål.

Vil du bli bedre kjent med bladet?
- Last ned bladet elektronisk
- Eller bestill abonnement

Her får du et innblikk i hva vi skriver om

Powered by Labrador CMS