Torvbråten skole er årets skolebygg

Torvbråten skole i Asker er Norges andre svanemerkede skolebygg, og et godt eksempel på bærekraftig bygging, ifølge prisutdeler Nohrcon.

Publisert

Prisen «Årets skolebygg» deles ut av kurs- og konferansearrangøren Nohrcon, som ønsker å rette oppmerksomheten mot dem som har gjort det ekstra godt innen skolebygg, slik at de kan tjene som en inspirasjonskilde for andre.

Torvbråten skole

Hvor: Slemmestad, Asker kommune

Type: Barneskole med flerbrukshall

Byggeform: Nybygg

Ferdigstillelse: Desember 2020

Areal: 6700 m²

Anleggssum: 189 mio. kr.  Byggherre: Asker kommune

Arkitekt: LINK Arkitektur

Totalentreprenør: Veidekke Entreprenør

Ingeniør: Multiconsult, WSP, GK, FIVE, COWI, Brekke & Strand

KU/Byggeledelse: Roar Jørgensen

Torvbråten skole er Norges andre Svanemerkede skolebygg. Skolen er blant annet bygd uten bruk av produkter som inneholder stoffer som er farlig for miljøet eller menneskers helse. Bygget er utformet med bakgrunn i naturmaterialer og for å gli godt inn i omgivelsene. De interne rommene er utformet med utstrakt bruk av eksponert massivtre. Dette gir lune og behagelige læringsarealer, samt et stabilt inneklima, skriver Nohrcon.

Rektor ved skolen, Grethe Hultgren, forteller at hun i samarbeid med de ansatte hele veien har tenkt at dette blir en skole elevene skal lære i, men også lære av.

– Elevene har derfor hatt ny skole som et tverrfaglig tema i fagplanene høsten før innflytting. Begreper som massivt tre, solceller, svanemerking og bærekraft m.fl. har fått et innhold og økt forståelse for elevene. Vårt skolebygg ble dermed ikke bare et fint bygg vi flyttet inn i, men også et bygg med innhold som førte til økt kunnskap om prosessen og mye stolthet, sier hun.

– Vårt fokus nå er rettet mot egne holdninger og arbeid med bevisstgjøring av egen atferd for å ivareta skolen videre og bli mer miljøvennlig i praksis. Vi opplever at våre elever er blitt veldig glad i den nye skolen sin og trives med skolens arkitektur. En viktig forutsetning for motivasjon og læring, sier rektoren.

Lene Conradi, ordfører i Asker kommune, er glad og stolt over å motta prisen for Årets skolebygg 2021.

– Torvbråten skole er et pionerprosjekt for fremtidige skolebygg, og hovedmålet har vært god livskvalitet og bærekraftig utvikling. Skolen skal være et godt sted for både elever, ansatte og lokalbefolkningen – og den skal være mest mulig klima- og miljøvennlig, sier hun.

Fakta om kåringen

  • Forslagene ble sendt til Nohrcon.
  • Juryen vurderte forslagene og nominerte 4 prosjekter.
  • En offentlig avstemning bestemte hvem som vant.
  • Prisen deles ut femte år på rad i Norge.


De fire nominerte:

  • Høgskulen på Vestlandet, Bergen kommune
  • Ullerål skole, Hønefoss kommune
  • Torvbråten skole, Asker kommune
  • Åsane vgs, Åsane kommune

(Pressemelding)

Flere bilder fra skolen:

Skolen har mye synlig massivtre.
Skolen har mye synlig massivtre.
Powered by Labrador CMS