Treindustrien 4/2021 er ute nå

Prisene er rekordhøye. De som er vokst opp med flis under neglene og foreldre i bransjen, snakker ennå om Koreaboomen i 1951.

Publisert

– Koronaboomen blir på linje med Koreaboomen. Det er ufattelig, sier Johan Freij.

Han sitter med prisstatistikk helt tilbake til 1945. Da oppgangen kom etter annen verdenskrig og under Koreakrigen, var prisene rekordhøye både på tømmer og trevarer.

– I fjor dro sagbrukene i Norge på håndbrekket fordi de ikke visste hvordan det skulle bli. Vi kunne ikke forutse den hjemmebyggerboomen som ble i deler av verden. Ikke minst det amerikanske markedet ble tatt på sengen av trenden, og prisene var helt astronomiske, sier Freij.

Du kan lese mer i Treindustrien 4/2021. I tillegg finner du dette:

Leder: Pris og omdømme

«Sagbrukene tjener penger nå – og det gagner alle Treindustrien får kritikk for høye priser. – Det er utrolig viktig at sagbrukene tjener penger, protesterer skogsjefen i Danske Bank, Johan Freij.»

Les lederartikkelen her

150 nye trelåver

Over 150 bønder har fått støtte til å bygge nye låver i tre i år.

Hjertet i bedriften

I mange bedrifter er fyringsanlegget, enten det er en ovn eller kjele, selve hjertet. Energien fra dette organet er en forutsetning for å opprettholde nødvendige prosesser, produksjon av varer og oppvarming av bygg. God oppfølging og vedlikehold av fyringsanlegget er derfor helt avgjørende for sikker produksjon og drift.

Slik ville prisbelønt bygg blitt enda bedre

Kundene er storfornøyde, og bygget fikk prisen som Årets trebyggeri. Men eierne ser godt hva de kunne gjort for å gjøre Skipet enda bedre.

Fuktfare med brannimpregnering

Brannimpregnert trekledning gir fare for fukt. Det kan ikke byggenæringen nok om, mener Sintef og Mycoteam.

Fullbooket hele vinteren

Han har bestillinger nok til å vare hele vinteren allerede. Jann Heitmann på Eiby Sagbruk sager til kunder som har råd til å betale.

Grønt tema i tre

Etter to innstilte møbelmesser kunne endelig bransjen møtes igjen. Supersalone i Milano var preget av innovasjon, holdbarhet og møbelhåndverk av høy klasse.

Skanner både sterkt og pent

Microtec samler skannere for alt fra konstruksjonsvirke til møbler under én paraply. Men varemerkene Woodeye og Finscan fortsetter.

Doblet maskinsalget

Italienske maskin- og verktøyprodusenter har doblet salget siden i fjor. Men fremover kommer ikke markedet til å vokse veldig mye.

Klare for kortreist konkurranse

Bygdesagene har store muligheter når markedet skriker etter trelast. Nå har åtte av dem vært på sorteringskurs for å bedre mulighetene sine.

Energigjerrig med limtre

CNC-freste limtreelementer skaper det som skal være huset med Sveriges laveste oppvarmingsbehov.

Mer tømmer enn noen gang før

Norge får mer tømmer, men mengden øker ikke like raskt som før. Samtidig blir det mer død ved og mer gammel skog.

Treindustrien

Magasinet Treindustrien er et unikt nyhetsforum som leverer ferskt bransjestoff seks ganger i året.Bladets oppgave er å informere hele den trebearbeidende industrien samt omsetningsleddene, om hva som foregår innenfor områdene produksjon, teknikk, økonomi, design, markedsføring og bransjepolitiske spørsmål.

Bestill abonnement

Last ned bladet elektronisk

Powered by Labrador CMS