Treindustrien 3/2021 er ute nå

Billene angrep skogen, og viruset angrep kundene. Det gjorde at prisene skjøt i været.

Andre land bygger nye sagbruk. TTF-leder Sten Jarle Solheim skulle gjerne sett den samme viljen til å investere i Norge.

Markedet var nøyaktig balansert, og så er det plutselig ikke det lenger. Som direktør i USNR ser Sten Jarle Solheim utviklingen i markedet på nært hold uten at han kjøper eller selger tre selv. Slik forklarer han den eksplosive prisøkningen:

– Vi kan begynne i den enden at hele den vestlige verden har vært hjemme og pusset opp, sier han. – Markedet er vanligvis utrolig nøyaktig balansert. Så har du lagernivåer rundt om i verden som virker som en ventil; en buffer. Når vi får så stort forbruk som vi har fått i den vestlige verden der folk pusser opp samtidig som flere land har stort behov for flere boliger, er det en av hovedgrunnene.

I Treindustrien 3/2021 kan du lese mer om hvorfor markedet nå har endret seg så kraftig. I tillegg finner du dette:

Hvem tør å investere?

LEDER: «Akkurat nå tør ikke industrien å investere fordi de statlige forbudene mot å reise og å arbeide gjør det vanskelig å stole på at det som det investeres i, kan settes i drift.»
Les lederartikkelen her

Tre leverer på trendene

Industrialisering, digitalisering, urbanisering, miljø, klima og ressursbruk. – Tre leverer på trendene i byggemarkedet, konstaterer Trefokus-sjef Aasmund Bunkholt.

Netthandel gir pallesuksess

Når netthandelen går til himmels, blir det mer å gjøre for Land Sag og Høvleri. Det 100-årige sagbruket leverer materialer til paller.

Messene måtte gi opp

Begge de to viktigste internasjonale messene for den norske bransjen måtte gi opp 2021. Trä & Teknik er flyttet til 2022, mens Ligna blir i 2023.

Hjertet i bedriften

I mange bedrifter er fyringsanlegget, enten det er en ovn eller kjele, selve hjertet. Energien fra dette organet er en forutsetning for å opprettholde nødvendige prosesser, produksjon av varer og oppvarming av bygg. God oppfølging og vedlikehold av fyringsanlegget er derfor helt avgjørende for sikker produksjon og drift.

Attraktive elementer – dyrt tre

Det blir mer og mer attraktivt å bygge med elementer. Akkurat nå er dyr trelast utfordringen for LSE Byggesystemer.

Gjør-det-selv-markedet vokser videre

– Det tok helt av etter påske i fjor, og det har bare fortsatt. Jeg tror at DIY bare fortsetter, sier Hans Geir Syversen hos Moelven Wood.

Royal-løsning like rundt hjørnet

Et nytt verktøy som gjør det mulig å bruke royalimpregnert kledning på boliger, er like rundt hjørnet.

Fabrikk og attraksjon

Verden trenger mer handlekraft og mindre prating, sier Jan Christian Vestre. Med plussfabrikken på Magnor gjør han selv mer enn bare å prate.

Pris til Førre og Scanflex

Norske Trevarer tror bransjen kan passere ti milliarder kroner i omsetning for første gang. Scanflex er belønnet med Det Gylne Sagblad for 2019. Førre Trevare fikk 2020-prisen.

Massivtre og bedre inneklima

Det sparer energi og hjelper på inneklimaet. På Skavanger skole på Kongsberg har Skanska lært av Powerhouse-prosjektene. Det betyr kjøling og oppvarming med lav temperatur, og fortrengningsventilasjon.

Jakter på flere rekorder

Aanesland Fabrikker går fra klatretårn til vindmøller; fra likkister til baderomskabiner. Daglig leder Gunnar Adolf Aanesland håper å komme i gang med å bygge vindmølletårn i august.

Treindustrien

Magasinet Treindustrien er et unikt nyhetsforum som leverer ferskt bransjestoff seks ganger i året.Bladets oppgave er å informere hele den trebearbeidende industrien samt omsetningsleddene, om hva som foregår innenfor områdene produksjon, teknikk, økonomi, design, markedsføring og bransjepolitiske spørsmål.

Bestill abonnement

Last ned bladet elektronisk

Powered by Labrador CMS