trehjelm1
trehjelm1

Sykkelhjelm fra skogen

Cellutech har utviklet en sykkelhjelm som er laget utelukkende av materialer fra skogen.

Publisert

Foto: Cellutech

Prototypen av hjelmen ble lansert i Sverige forrige uke, og er det første produktet som kommer ut av Skogsindustriernas miljøprosjekt EkoPortal 2035.

Helt nytt skummateriale

Hjelmens ytterste lag består av trefinér, mens hakestroppene er av cellulose, i form av slitesterkt papir.

Den støtdempende innerhjelmen er laget av Cellufoam™; et nytt skummateriale av nanocellulose. Cellufoam™ er egnet til lette konstruksjoner, emballasje og absorberende produkter. Ideen til skummaterialet kommer fra en forskningsgruppe i Wallenberg Wood Science Center (WWSC) og ble videreført av Cellutech.

Myk innside av "treskum". Foto: Cellutech

– Samarbeidet med Cellutech gjør det mulig å kommersialisere de nye materialene vi utvikler på WWSC, og vi kan bringe dem ut på markedet, sier professor Lars Wågberg ved Kungliga Tekniska Högskolan i en pressemelding.

– Gjennom tett samarbeid med forskere har vi nå vist at det går an å lage skummateriale av råstoff fra skogen. Det er vi stolte av, sier forskningssjef Åsa Ek på Cellutech.

Erstatter plast

Sykkelhjelmen er det første eksempelet på hvordan Cellufoam™ kan brukes, og nå jobbes det med å finne andre områder hvor «treskummet» kan erstatte plast og andre oljebaserte materialer.

– Jeg tror det ligger et stort potensial i dette materialet, og at vi nå vil se en økende trend med at oljebaserte materialer erstattes av fornybare alternativer, sier Rasmus Malbert, som har designet sykkelhjelmen.

(Pressemelding)

Powered by Labrador CMS