Anna Regine Vada Blom og Ruben Andersen smiler til kameraet.
Anna Regine Vada Blom og Ruben Andersen er lærlinger i norske trevarebedrifter. Nå jobber de sammen med trevarebransjen for å få Vg1-elever til å søke det nye snekkertilbudet som Møre og Romsdal fylkeskommune ønsker å starte opp ved tre av de videregående skolene i fylket.

Ruben (18) og Anna (21) vil rekruttere snekkerelever til nytt Vg2-tilbud ved tre skoler

Publisert

– Jeg bestemte meg allerede i 8. klasse for hva jeg ville bli, og det har jeg ikke angret ett eneste sekund på. Nå vil jeg gjerne bidra til at enda flere blir klar over hva snekkeryrket har å by på. For det er nemlig ikke lite.

Ruben Andersen smiler nærmest fra øre til øre når han framsnakker snekkerfaget. Som en del av en hel liten flokk av bedrifter og lærlinger fra trevarebransjen var han denne uka på besøk ved Ørsta videregående skole.

Bakgrunnen er at Møre og Romsdal fylke nå har vedtatt å starte opp et nytt Vg2-tilbud i treteknikk ved tre av de videregående skolene i fylket, gitt at interessen om det nye linjetilbudet får nok søkere blant Vg1-elevene.

– Alle med lange akademiske utdanninger vil jo på ett eller annet tidspunkt ha behov for en flink snekker, sier en engasjert Ruben Andersen, som har et sterkt håp om at mange elever ved de åtte skolene i Møre og Romsdal som har Vg1-tilbud innen bygg- og anleggsteknikk nå søker Vg2-treteknikk til høsten.

Den mest vanlige måten å utdanne seg til snekker på er nemlig å studere bygg- og anleggsteknikk det første året på videregående skole, før man tar Vg2 treteknikk det andre året. Etter det er det to år som lærling i en trevarebedrift før man kan avlegge svenneprøve og få svennebrev som snekker.

- Fantastiske muligheter

Med på trevarelaget som besøkte Ørsta videregående skole hadde Ruben Andersen også en av Norske Trevarers ungdomsambassadører, Anna Regine Vada Blom, som er lærling ved trevarebedriften Rovde møbel og design AS på Sunnmøre.

– Nå jobber vi på for å få enda flere ungdommer til å se hvilke fantastiske muligheter det er innen snekkerfaget og trevarebransjen i Norge, sier snekkerambassadøren fra Rovde.

Avgjørende trepartsamarbeid

Aldri har så mange ungdommer som nå bestemt seg for å ta en yrkesfaglig utdanning i Norge. Slik er utviklingen også i Møre og Romsdal, der trenden med en økende jenteandel bekrefter utviklingen på nasjonalt nivå.

– Trevarebedriftene er veldig avhengig av å ha et godt samarbeid med fylket som skoleeier for at vi skal kunne gjenreise snekkerutdanningen på de videregående skolene. I tillegg må vi ha tett dialog med skolene, og ikke minst så er vi avhengig av å ha gode opplæringskontorer med på laget, sier styreleder Torbjørn Hjelden i Norske Trevarer Møre og Romsdal.

– Nå mangler vi bare at snekkerutdanningen blir tatt godt imot av ungdommene i fylket. Vi er veldig optimistiske og ser med stor forventning fram til å se søkertallene etter at søknadsfristen for videregående opplæring går ut 1. mars.

Powered by Labrador CMS