Sertifiseringsbesøket i Polen ble utført av Norsk Treteknisk Institutt. På bildet ser vi inspektør Ivar H. Hansen, Zbigniew Wiercinski, Marta Narloch og Kent Tryggestad.

Norgesvinduet er først ute

Norgesvinduet Bjørlo først ute med sertifisert produksjon av laminerte emner til dører og vinduer.

Publisert

Norgesvinduet Bjørlo AS er første norske bedrift som har blitt sertifisert i henhold til et felles nordisk regelverk for produksjon av laminerte emner til dør- og vindusproduksjon. Det har i flere år pågått et nordisk samarbeid for å bli enige om et regelverk for fremstilling av laminerte emner i heltre, til dør- og vindusproduksjonen. Resultatet er «Nordic Certified Scantling» som skal sørge for god kvalitet på laminerte emner som benyttes av de fleste dør- og vindusprodusenter.

Norgesvinduet Bjørlo har en søsterbedrift i Polen, som ble etablert i 1992 og har i dag rundt 60 ansatte. Beverlo Polska leverer all sin produksjon til Norgesvinduet Bjørlo AS på Nordfjordeid. Ved Beverlo Polska blir heltre furuplank i store dimensjoner omdannet til karm- og rammeemner for produksjon av vinduer og dører. Råmaterialene splittes opp, og kjerneveden sorteres for bruk i de ytre delene av vinduskonstruksjonene. Kvistene kappes bort, og bitene fingerskjøtes i lange lengder før de limes sammen til de dimensjoner som er nødvendig til de ulike vindus- og dør-profilene. På den måten får man utnyttet materialene godt, og man får et godt grunnlag for å produsere vinduer med fin finish og lang levetid. Norgesvinduet Bjørlo vant allerede i 2005 den statlige miljøprisen Glassbjørnen for sitt arbeid med å benytte kjerneved i furu i stedet for tradisjonell impregnering. Dette har spart miljøet for store mengder miljøgifter årlig.

Det er Norsk Treteknisk Institutt som står for sertifiseringen av norske bedrifter og de kan fortelle at det er flere bedrifter som planlegger å bli med i ordningen. I Danmark har man innført det om krav i den danske «Vinduskontrollen» at produsentene skal benytte emner fra leverandører som følger regelverket. I Norge vurdere NDVK å gjøre det sammen.

Powered by Labrador CMS