NY TEKNIKK: Mjøstårnet blir montert på en banebrytende måte. Foto: Moelven
NY TEKNIKK: Mjøstårnet blir montert på en banebrytende måte. Foto: Moelven

Slik monteres en verdensrekord

Verdens høyeste trehus er banebrytende på mer enn selve høyden. For når Mjøstårnet skulle bygges tok Moelven i bruk en helt ny og uprøvd monteringsteknikk.

Publisert

– Utenforstående vil kanskje tro det var en stor risiko å ta i bruk en ny monteringsmetode på et så stort og prestisjefylt prosjekt. Men etter mange år med utvikling var vi nå klare til å ta et nytt løft, bokstavelig talt, forteller Rune Abrahamsen, direktør ved Moelven Limtre.

Lego for voksne

Mjøstårnet blir Moelvens andre verdensrekord når det kommer til høye trehus. I 2014 stod leilighetsbygget Treet i Bergen ferdig. Konstruksjonen, med en høyde på 51 meter fordelt på 14 etasjer, ble først montert i fabrikken på Moelv for så å bli fraktet til byggeplassen for den endelige monteringen. Men med Mjøstårnet går bjelkene rett til byggeplassen, uten noe form for prøvemontering.

– Dette er presisjon på høyt nivå. Bjelkene kommer ferdig bearbeidet til byggeplassen, og da skal de passe på millimeteren. Her er det ikke rom for feil i monteringen. Prinsippet blir nesten som Lego for voksne. Alle biter har en klar adresse og skal passe inn, sier Abrahamsen.

Denne byggemåten sørger også for at det går langt raskere å bygge Mjøstårnet. Når verdens høyeste trehus står ferdig mars 2019, har Moelven heist på plass flere hundre limtrebjelker i konstruksjonen i løpet av 10 måneder

– Denne monteringsmåten er meget tidseffektiv, og blir den nye standarden for limtrekonstruksjoner som dette, slår Abrahamsen fast.

Flere etasjer i et løft

Selve montasjen har skjedd ved hjelp av en stor kran som står på byggeplassen. Her har det ikke vært brukt utvendig stillas. Når Moelven har heist på plass limtrekonstruksjonen, så har man tatt flere etasjer i slengen.

– Vi har løftet på plass 4-5 etasjer om gangen. Deretter har vi fylt inn med Trä8-gulvelementer. Det er snakk om vanvittige store konstruksjoner, og det er en helt utrolig følelse å se nesten 20 meter av høyden til bygget bli heist på plass i ett løft. Da vokser både bygget og stoltheten vår i takt, sier montasjeleder Lars Ivar Lindberg i Moelven Limtre.

Mjøstårnet er realisert i en samspillsprosess mellom byggherre AB Invest AS og totalentreprenør HENT AS. Moelven Limtre AS er total-underentreprenør og leverer limtre, kerto- og massivtrekonstruksjoner i tårnbygg og svømmehallen i prosjektet.

(Pressemelding)

Powered by Labrador CMS