Robert Thoresen
Robert Thoresen er medeier og daglig leder i trevarebedriften Mjøspanel Kraby AS ved Lena i Innlandet fylke.

– Vi har brukt mye tid og ressurser på forskning og utvikling, og det har lønt seg

– Jeg tror vi kommer til å passere 20 millioner i omsetning i år, og de neste årene håper vi å kunne løfte oss med to-tre millioner kroner i året. Greier vi det, så er det mye takket være fokus på forskning og utvikling.

Publisert

Dette sier medeier og daglig leder Robert Thoresen i trevarebedriften Mjøspanel Kraby AS ved Lena i Innlandet.

– 2023 vil vi glemme så fort som mulig, egentlig. Da fikk vi skikkelig kjenne på at markedet bremset opp, og omsetningen vår gikk ned med fire-fem millioner kroner sammenlignet med de foregående årene, sier Mjøspanel-sjefen.

Lena-bedriften har åtte ansatte, og hadde i fjor en omsetning på noe over 18 millioner kroner, mens de foregående årene altså har hatt omsetningstall på 23-24 millioner kroner.

– Ser lysere ut igjen

– Nå ser det allerede mye lysere ut igjen. Jeg er optimistisk, og mye av grunnen til det er de grepene vi har tatt de siste årene innen produktutvikling og investeringer i nye maskiner. Og dette har gjerne kommet som et resultat av at vi har jobbet bevisst med eksterne kompetanseaktører innen forskning, innovasjon og utvikling.

Mjøspanel har over flere år samarbeidet med fagpersoner fra Treteknisk, også kjent som Norsk treteknisk institutt, som er et kompetansesenter innen forskning og anvendelse av tre som materiale.

I tillegg har trevarebedriften hatt god drahjelp fra kompetansemegler Ola Rostad i Tretorget AS i de innledende fasene av forskningsprosjektene som Mjøspanel har jobbet med de siste årene.

Over i nye FOU-prosjekter

– Nå ønsker vi å dra enda mer veksler på de prosjektene vi har kjørt tidligere. Vi samarbeider videre med Treteknisk innen produkt- og materialutvikling, og jeg håper og tror at vi kommer til å få de svarene vi ønsker oss.

– I så fall jobber vi oss over i neste fase av prosjektet, der vi skal gjøre grundigere vurderinger av markedet og økonomien i de nye produktene vi jobber med, i tillegg til at Treteknisk skal gå enda grundigere inn i den materialtekniske delen av forskningsarbeidet, sier Robert Thoresen.

– Og hvis alt dette går slik som vi ønsker oss, og det har vi altså god grunn til å tro at det gjør, så kommer vi til å se effekten av nysatsingen kanskje allerede til høsten. Vi tror at dette vil gi oss en omsetningsøkning på to-tre millioner kroner hvert år de nærmeste årene.

– Så derfor nøler vi ikke med å anbefale også andre trevarebedrifter til å jobbe veldig aktivt med produktutvikling, forskning og innovasjon – og da også med eksterne forskningsmiljøer og kompetansemeglere. For oss har det uten tvil vært veldig verdifullt, sier daglig leder Robert Thoresen i Mjøspanel Kraby AS.

Powered by Labrador CMS