Skog kan gi viktige bidrag for det grønne skiftet, men økt bruk må gjøres på en fornuftig måte, understreker forskerne. (llustrasjonsfoto: yayimages.com)

Hvordan bruke skogen mer?

Treforskernes fire miljøvennlige punkter til mer trebruk.

Publisert

Hvis Norge virkelig skal legge om til det grønne skiftet, må vi bruke og dyrke skogen for alt den er verdt. Forskning.no har latt treforskerne Hans Fredrik Hoen, Hanne K. Sjølie og Birger Solberg, alle fra NMBU, forklare hvordan dette kan løses:

1. Bygge mer med tre
Vi kan bygge langt mer med tre enn vi gjør i dag. Dagens regler tillater å bygge med tre i høyden, så her er det store muligheter for nye bygg i byer og tettsteder.
Fordelene ved å bygge med tre er mange. Konstruksjonene er lette og fleksible, inneklimaet er godt og klimafotavtrykket meget gunstig. En trebygning kan demonteres når den er utdatert og deler av elementene resirkuleres til nye trekonstruksjoner. Andre deler av biomassen kan brukes som råstoff til kjemiske produkter og restbiomassen nyttes til energi.

2. Erstatt olje med tre
Kan det lages av olje, kan det også lages av tre. Vi omgir oss med tusenvis av ting som vi ikke engang tenker er oljebasert. Faktisk kan tre raffineres og omdannes til så og si alle disse oljeproduktene.

3. Muligheter for biodrivstoff
Flytende biodrivstoff vil antagelig bli viktig for å få ned CO2-utslippene i flytrafikken og i tungtransporten. Mens vanlige biler nok heller vil gå på strøm og muligens hydrogen. Selv om vi har mye skog i Norge, er det ikke nok til alle gode formål. Derfor bør biomassen i størst mulig grad brukes til materialer og bare til energi der det ikke er andre muligheter.

4. Det fornybare tømmeret
Tilgangen til tømmer er utømmelig. Men bare så lenge vi passer på at skogen fornyer seg, altså at vi dyrker ny skog etter vi har hogd den gamle. Den årlige tilveksten er i dag på 25 millioner kubikkmeter. Dette kan vi øke ytterligere. Målt i klimagasser betyr denne tilveksten omtrent 30 millioner tonn CO2, årlig, eller rettere sagt 60 prosent av hele Norges klimagassutslipp. Skogen spiller altså en viktig rolle i å regulere klimaet.

Les hele saken på forskning.no

Magasinet Treindustrien er et unikt nyhetsforum som leverer ferskt bransjestoff seks ganger i året. Bladets oppgave er å informere hele den trebearbeidende industrien samt omsetningsleddene, om hva som foregår innenfor områdene produksjon, teknikk, økonomi, design, markedsføring og bransjepolitiske spørsmål.

Vil du bli bedre kjent med bladet?
- Last ned bladet elektronisk
- Eller bestill abonnement

Her får du et innblikk i hva vi skriver om

Powered by Labrador CMS