Illustrasjonsfoto: yayimages.com

Prisregulering for skogeiendommer foreslås fjernet

Landbruks- og matdepartementet foreslår endringer i konsesjonsloven. NORSKOG er svært tilfreds med forslaget.

Publisert

Det skriver medlemsorganisasjonen i en melding. Trenytt gjengir meldingen fra NORSKOG i sin helhet her:

NORSKOG er svært tilfreds med at det foreslås å fjerne priskontrollen på rene skogeiendommer og skogdominerte eiendommer (skogeiendom uansett størrelse, men med inntil 35 daa jord).

En samlet Verdikjede Skog og Tre, helt fra stubbe til industri, har bedt om akkurat disse endringene i konsesjonsloven.

De endringene som nå skal gjøres må derfor være så vesentlige at de faktisk har en virkning. Stortinget har de siste årene i ulike anledninger påpekt skogens betydning inn i det grønne skiftet. Dette har kommet til uttrykk, ikke bare i Skogmeldingen, men i flere andre meldinger slik som Grønn konkurransekraft, Bioøkonomimeldingen og nå sist i Industrimeldingen.Nå er det viktig at Stortingspolitikerne forholder seg til de målsettingene de selv har satt seg og er villige til å gjennomføre det som må til for å komme dit. Mangelen på nettopp dette ble understreket av utvalget for Grønn konkurransekraft. Nå må vi se en annen holdning hvis vi skal evne å gjøre et grønt skifte. Politikerne kan ikke først legge kursen for så å sette kikkerten for det blinde øyet.
NORSKOG forventer derfor at Stortingspolitikerne lytter til en samlet verdikjede og nå skjønner hva de må gjøre for at alle disse ønskene og målene faktisk skal bli en realitet.

Eiendomsstrukturen har i mange år vært en utfordring for skogbruket. Det har myndighetene også sett. Første skritt på veien til å rette opp i dette ble tatt da det gevinstbeskatningen ved salg ut av familien ble senket. Det neste vil nå være disse endringene i konsesjonsloven. Dette vil som helhet være viktige tiltak for å bedre en eiendomsstruktur som i beste fall var egnet for 30 år tilbake.Dette vil styrke viljen til salg, slik at passive eiere kan selges til aktive, og på den måten øke avvirkningen.

NORSKOG er svært positive til at det foreslås å oppheve priskontroll på rene skogeiendommer.
Dette er et prinsipielt viktig forslag og innebærer en forståelse for at skog- og jordbruk lever under totalt ulike markedsmessige vilkår og derfor har behov for ulike vilkår for utvikling av sin næring. Det viser også forståelse for at prisreguleringen virker dempende på investeringsnivået.

NORSKOG er også svært fornøyde med at det foreslås at også kombinerte, skogdominerte eiendommer fritas for priskontroll. Dette er logisk utfra forslagets intensjon. Med bakgrunn i de foreslåtte arealgrenser for konsesjon og odel støtter NORSKOG at priskontrollen må oppheves for kombinerte eiendommer hvor fulldyrka og overflatedyrka jord utgjør mindre enn 35 daa. I og med at rene skogeiendommer fritas for priskontroll settes det ikke noen grense for totalareal. Dette vil i tillegg til å gjøre det enklere å utvikle mer rasjonelle skogeiendommer også bidra til ytterligere harmonisering av grenseverdier innen konsesjonsloven.

NORSKOG støtter opp om at det for ubebygd eiendom foreslås samme arealgrense på 35 daa fulldyrka jord for når priskontrollen slår inn. At noen i den sammenheng vil dele eiendommen for å selge bare jorda eller skogen vil være positivt, da det vil øke investeringsevnen i landbruket som helhet.

Departementet foreslår å heve arealgrensen for konsesjon og lovbestemt boplikt ved erverv av jord fra 25 daa til 35 daa. Vi mener denne utviklingen allerede er på overtid. Det må forventes at en senere revisjon av loven ligger langt frem i tid, og da er det uheldig at man allerede ved starten av denne gjennomgangen har landet på en forsiktig økning på 10 daa. En ny grense på 35 daa er derfor et absolutt minimum.

    Magasinet Treindustrien er et unikt nyhetsforum som leverer ferskt bransjestoff seks ganger i året. Bladets oppgave er å informere hele den trebearbeidende industrien samt omsetningsleddene, om hva som foregår innenfor områdene produksjon, teknikk, økonomi, design, markedsføring og bransjepolitiske spørsmål.

    Vil du bli bedre kjent med bladet?
    - Last ned bladet elektronisk
    - Eller bestill abonnement

    Her får du et innblikk i hva vi skriver om

    NORSKOG er en medlemsorganisasjon for skogeiere.

    Organisasjonen arbeider for å oppnå gode rammebetingelser for et aktivt og dynamisk skogbruk. Skatt, eiendomsstruktur, transport, næringsutvikling, miljøforvaltning og industripolitikk er blant de viktigste næringspolitiske arbeidsfeltene.

    NORSKOG representerer skogeiere som står for 15 prosent av den totale avvirkningen av skog i Norge, og som eier mer enn 13 millioner dekar skog og utmark.

    Powered by Labrador CMS