Farlige kjemikalier er ikke alltid synlige med det blotte øye, men de finnes i hjemmene våre eller i produkter vi bruker hver dag. Stora Enso arbeider for å erstatte slike produkter med fornybare materialer.

Stora Enso lanserer biobasert bindemiddel for et sunnere inneklima

Stora Enso lanserer i dag sin siste ligninbaserte innovasjon, NeoLigno. Bindemiddelet er i første omgang tenkt til treplater og isolasjon.

NeoLigno er et helt biobasert bindemiddel uten formaldehyd og isocyanater, noe som resulterer i et sunnere innemiljø å bo og jobbe i, skriver Stora Enso i en pressemelding.

Det nye bindemiddelet NeoLigno utnytter lignins unike egenskaper og potensial. Lignin er, etter cellulose, naturens vanligste makromolekyl. Det finnes i alle planter og utgjør opp til en tredjedel av treets struktur. Lignin er et fornybart råstoff uten giftige stoffer.

NeoLigno er ifølge Stora Enso et biobasert høyytelsesalternativ for næringer som bruker fossilbaserte bindemidler. Aktuelle bruksområder er sponplater og isolasjonsmaterialer i byggebransjen, og ytterligere bruksområder blir nå utforsket.

– Flere og flere selskaper krever tryggere og mer naturlige materialer for å kunne tilby sine kunder høykvalitets, fullstendig biobaserte sluttprodukter. NeoLigno er laget av lignin fra vår egen produksjon. Med NeoLigno kan kundene våre utvikle produkter som er tryggere å produsere og bruke, uten å gå på kompromiss med den tekniske ytelsen, sier Lauri Lehtonen, innovasjonssjef i Stora Ensos divisjon biomaterialer.

– NeoLigno har mange fordeler: Den er fri for formaldehyd og isocyanater, den er helt biobasert, og har høy teknisk ytelse, avslutter Lauri Lehtonen.

Stora Enso har produsert lignin kommersielt siden 2015 på fabrikken i Sunila, Finland.

(Pressemelding)

Powered by Labrador CMS