Illustrasjonsfoto: yayimages.com
Illustrasjonsfoto: yayimages.com

Vil du være med så heng på

LEDER: «Utviklingen går veldig fort, og venter du for lenge med å fornye deg, er du ganske raskt på defensiven.»

Publisert

Lederartikkelen er hentet fra Treindustrien 3/2016

Stadig flere gjenoppdager tre som bygningsmateriale. Vi ser også at tre blir brukt i helt nye sammenhenger. Blant annet kan du i dette nummeret lese om gjennomsiktig tre som blir brukt til vinduer og solcellepanel.

Utviklingen er spennende. Denne grønne trenden kan blåse nytt liv i treindustrien, og det er lite som tyder på at dette vil snu med det aller første. Tre er helt unikt som fornybart bygningsmateriale, og her i Norge har vi flere tusen års erfaring med dette byggematerialet.

Spørsmålet er om den norske treindustrien er klar for å møte disse utfordringene? En svekket norsk krone kan gi oss en starthjelp. Ingeniører og andre høyt kvalifiserte fagfolk søker ikke lenger i like stor grad til oljeindustrien. Det kan også være en fordel, men en god utvikling krever også evne og vilje til å omstille seg, være innovativ og ha mot til å satse.

Hotellkongen Artur Buchardt utfordret bransjen på et seminar om Industrialisert trehusbyggeri på Gardermoen for et par måneder siden. Han savnet mer helthetstenkning og bedre samarbeid mellom aktørene i treindustrien. I dette nummeret av Treindustrien får han støtte fra arkitekter som ønsker en bransje som tenker mer helhet i overflatebehandlingen. Buchardt etterlyser dessuten en mer profesjonell og offensiv bransje.

Vi er ikke overbevist om at Burchardt har fulgt så veldig godt med i timen når han karakteriser trebransjen som både døv, blind og stum, men vi er enige i at bransjen kan bli enda mer offensive ovenfor utbyggere, politikere og andre beslutningstakere.

Mange bedrifter har allerede forstått hva som kreves og møter framtida med nytt og bedre utstyr. I dette nummeret kan du blant annet lese om Gausdal Bruvoll som vil bli best i Norden på overflatebehandlet ytterkledning, og Larvik Impregnering som investerer i et helt nytt produksjonsanlegg. Vi omtaler også Termowood som slett ikke lar seg skremme av konkurransen fra Baltikum.

Uansett er krevende investeringer helt nødvendig. Utviklingen går veldig fort, og venter du for lenge med å fornye deg, er du ganske raskt på defensiven.

– Du kommer ikke på landslaget hvis du sitter hjemme og venter på at noen skal ringe, sier Buchardt. Der er vi helt enige.

Bransjen har kommet et godt stykke på vei. Nå venter vi spent på fortsettelsen. Aldri har det vel vært så spennende å jobbe i denne bransjen, men antakelig har det aldri vært så krevende heller.

Les mer om Treindustrien 3/2016 her

Magasinet Treindustrien er et unikt nyhetsforum som leverer ferskt bransjestoff seks ganger i året. Bladets oppgave er å informere hele den trebearbeidende industrien samt omsetningsleddene, om hva som foregår innenfor områdene produksjon, teknikk, økonomi, design, markedsføring og bransjepolitiske spørsmål.

Vil du bli bedre kjent med bladet?
- Last ned bladet elektronisk
- Eller bestill abonnement

Her får du et innblikk i hva vi skriver om

Powered by Labrador CMS