Tre er plan A

LEDER: «Her har Norge muligheten til å vise verden at dette er et land med tradisjoner for tre og evne til å bruke gamle byggematerialer i moderne sammenheng.»

Publisert

Lederartikkelen er hentet fra Treindustrien 3/2018

– Verden trenger en plan B. Den eneste måten å gjøre bygging mer bærekraftig på, er å bygge med tre i global skala i stedet for mindre miljøvennlig stål og betong. Det skriver Metsä Wood på sitt ferske kunnskapsdelingsnettsted, Open Source Wood. Mer om det på neste side.

Den britiske butikkjeden Marks & Spencer har sagt det enda sterkere i en miljøkampanje som har pågått de siste 11 årene: – Plan A. Fordi det ikke er noen plan B.

Nå for tiden påvirker miljøhensyn det meste som skjer i vår del av verden. Det er godt nytt for hele verdikjeden for tre, selvsagt.

Stortinget klarte å samle seg om å slå fast at tre skal være en viktig del av det nye regjeringskvartalet. Regjeringskvartalet vil kunne bli et signalprosjekt som viser byggenæringens stålmenn og byggherrenes betonggubber hvor godt moderne byggeprosjekter kan løses med mer tre.

Det er også et viktig internasjonalt perspektiv over det nye, trebaserte regjeringskvartalet. Med den historien som ligger bak byggingen, er dette et prosjekt som vil få oppmerksomhet også internasjonalt. Her har Norge muligheten til å vise verden at dette er et land med tradisjoner for tre og evne til å bruke gamle byggematerialer i moderne sammenheng.

Det krever – for igjen å sitere Open Source Wood – at vi bygger raskere, billigere og mer effektivt, med mer bruk av prefabrikkerte elementer. Treindustrien og byggenæringen kan gjøre akkurat det. Utfordringen blir å gå fra bare å kunne det til å gjøre det rutinemessig. Skal miljøregnskapet bli litt bedre, så holder det ikke med signalprosjekter. Prefabrikkerte elementer basert på tre må bli en del av ryggmargsrefleksen til den som bygger. Tre må være plan A.

Magasinet Treindustrien er et unikt nyhetsforum som leverer ferskt bransjestoff seks ganger i året. Bladets oppgave er å informere hele den trebearbeidende industrien samt omsetningsleddene, om hva som foregår innenfor områdene produksjon, teknikk, økonomi, design, markedsføring og bransjepolitiske spørsmål.

Vil du bli bedre kjent med bladet?
- Last ned bladet elektronisk
- Eller bestill abonnement

Her får du et innblikk i hva vi skriver om

Du kan abonnere på trenytt.no sitt ukentlige nyhetsbrev gratis her

Powered by Labrador CMS