Illustrasjonsfoto: yayimages.com

Industri 4.0 i treindustrien

LEDER: «Bevisstheten om at maskiner og roboter begynner å ta arbeidsplasser i en slik grad at det vil synes i statistikken, siger nå inn hos så vel politikere som i allmenheten.»

Publisert

Lederartikkelen er hentet fra Treindustrien 1/2016

På NHOs årskonferanse var det to saker som ble slått stort opp og som ble snakkiser på riksplan i etterkant: Den nye delingsøkonomien (jf Uber og Airbnb) og automatisering.

Delingsøkonomi er ikke noe treindustrien skal bruke særlig tid på å forholde seg til, men automatisering er i høyeste grad et tema. Noe det har vært i årevis allerede. Bevisstheten om at maskiner og roboter begynner å ta arbeidsplasser i en slik grad at det vil synes i statistikken, siger nå inn hos så vel politikere som i allmenheten. I treindustrien er ikke dette noe som nå snart kommer til å skje, det har pågått i årevis og fortsetter med full tyngde.

I hver eneste utgave av Treindustrien skriver vi om nye maskiner som er installert, og stadig skjer det nye teknologiske framskritt. I denne utgaven kan du lese om noen produktnyheter fra RemaSawco som det virkelig smaker fugl av.

Vi slutter ikke å bli imponert over stadige tekniske framskritt. Og framskrittene må vi ta, så fremt de innebærer bærekraftige endringer og ikke rammer klimaet. Silke framskritt er en del av menneskenes urkraft. At det blir mindre behov for de enkleste operatørstillingene i industrien, og at vi dermed har en latent utfordring i stigende arbeidsløshet, må vi ta med på kjøpet. Vi kan ikke la være å ta framskrittene av den grunn. Blir det generelt behov for mindre arbeidskraft i framtida, får vi heller være solidariske og gå noe ned i arbeidstid alle sammen. Og legge forholdene enda bedre til rette for relevant utdanning.

LIGNA arrangerer i mai sin ”mellomårs”- konferanse. Temaet er naturligvis Industry 4.0 for treindustrien.

Les mer om Treindustrien 1/2016 her

Magasinet Treindustrien er et unikt nyhetsforum som leverer ferskt bransjestoff seks ganger i året. Bladets oppgave er å informere hele den trebearbeidende industrien samt omsetningsleddene, om hva som foregår innenfor områdene produksjon, teknikk, økonomi, design, markedsføring og bransjepolitiske spørsmål.

Vil du bli bedre kjent med bladet?
- Last ned bladet elektronisk
- Eller bestill abonnement

Her får du et innblikk i hva vi skriver om

Powered by Labrador CMS