Illustrasjonsfoto: yayimages.com

Industri 4.0 er i full gang

LEDER: «Med en ny digital tidsalder, åpner det seg en rekke nye muligheter. Og det er hyggelig å konstatere at treindustrien er på ballen og er offensive og kreative i tankegangen om hvordan dette kan utnyttes.»

Publisert

Lederartikkelen er hentet fra Treindustrien 3/2017

Ligna 2017 er over for denne gang. Nok en gang sto det digitale i høysetet. Industri 4.0 beskriver den fjerde industrielle revolusjon, en utvikling der blant annet internett smelter sammen med produksjon og produkter.

Med en ny digital tidsalder, åpner det seg en rekke nye muligheter. Og det er hyggelig å konstatere at treindustrien er på ballen og er offensive og kreative i tankegangen om hvordan dette kan utnyttes.

Ifølge Innovasjon Norge vil fremtidens fabrikker eller produksjonslokaler være så fleksibel at hvert enkelt produkt kan skreddersys etter kundenes behov, uten at det koster mer enn storskala produksjon. Maskiner vil ikke lenger bare prosessere produktet, for produktet vil selv kommunisere med maskinene for å gi dem instrukser. På denne måten vil fremtidens maskiner organisere seg selv, leverandørkjeder vil sette seg selv sammen, bestillinger fra kunder vil bli direkte konvertert til fabrikasjonsinstrukser.

Under konferansen Skog og tre 2017 i begynnelsen av juni, sto også det digitale på dagsorden. Vår bransje digitaliserer seg for helt nye kunder. Bergene Holm tror at nettbutikker som Komplett og Amazon mest sannsynlig kommer på kundelisten.

Fagsjef Tina Sletbak-Akerø i Treindustrien påpeker – i tråd med hva Innovasjon Norge sier – at digitale verktøy vil gi mer skreddersøm. Og hun kommer også med en viktig opplysning, nemlig at digitaliseringen ikke foregår i IT-avdelingen, men i styrerommet og toppledelsen. Ledelsen må ta styringen og se mulighetene:

– Digitale verktøy åpner for at standardiserte løsninger ikke trenger å være legoklosser. De gjør at du kan levere skreddersøm etter ønske, sier hun.

Les mer om Treindustrien 3/2017 her

Magasinet Treindustrien er et unikt nyhetsforum som leverer ferskt bransjestoff seks ganger i året. Bladets oppgave er å informere hele den trebearbeidende industrien samt omsetningsleddene, om hva som foregår innenfor områdene produksjon, teknikk, økonomi, design, markedsføring og bransjepolitiske spørsmål.

Vil du bli bedre kjent med bladet?
- Last ned bladet elektronisk
- Eller bestill abonnement

Her får du et innblikk i hva vi skriver om

Powered by Labrador CMS