Hvem tør å investere?

LEDERARTIKKEL: «Akkurat nå tør ikke industrien å investere fordi de statlige forbudene mot å reise og å arbeide gjør det vanskelig å stole på at det som det investeres i, kan settes i drift.»

Publisert

Prisene på tre er høyere enn noen gang. Gjennom hele verdikjeden. For bransjen er det på grensen til å bli et imageproblem fordi prisene skaper problemer for sluttbrukeren. Men det er også en sjelden mulighet til å satse.

Dagens sagbruk går ikke de timene og dagene de kunne gjort for å utnytte kapasiteten, påpekte Johan Oja i Norra på Tretorget-webinar nylig. Norge burde bygd opp kapasiteten. Men i Norge bygges det ikke nye sagbruk, sier TTF-styreleder Sten Jarle Solheim.

Etterspørselen etter tre er større enn noen gang. Samtidig fører barkebilleangrep til at noen av de store markedene trenger å kjøpe tre fra nye steder.

Andre land investerer i helt nye sagbruk. Bygget opp fra null, eller bygget ved siden av et eksisterende. Altså mer enn «bare» å investere nytt i dagens anlegg.

Russland bygger opp kapasiteten for fullt. Sveits, Tyskland og Storbritannia er andre land der bransjen er villig til å investere. I Norge, derimot, er det for mye «business as usual».

Etterspørselen etter tre er større enn noen gang. Tre som materiale har miljøargumentene med seg. Alle restriksjonene som har hindret et normalt sosialt liv det siste halvannet året, har gjort at flere bruker mer penger på å pusse opp, bygge på og rehabilitere. Samtidig fører barkebilleangrep til at noen av de store markedene trenger å kjøpe tre fra nye steder.

Alt dette gjør at det er muligheter for den som vil investere i å øke kapasiteten sin. Som Hans-Geir Syversen hos Moelven sa på vårens TTF-webinar: Prisen går riktignok opp og ned, men bølgedalene blir høyere for hver gang.

Akkurat nå tør ikke industrien å investere fordi de statlige forbudene mot å reise og å arbeide gjør det vanskelig å stole på at det som det investeres i, kan settes i drift. Den norske somlingen med vaksiner og motviljen mot å la folk gjøre jobben sin, vil ta slutt en gang. Dermed bør dette være et usedvanlig godt tidspunkt for å satse nytt og offensivt.

Powered by Labrador CMS