Hopper bukk over byggevarekjedene

LEDER: «Det eneste som er sikkert, er at det er smart å forberede seg på endringer. Den som klarer å være i forkant av utviklingen og utnytte den til sin fordel, vil alltid gjøre det bedre enn den som dilter etter og bruker energien på å klage på den.»

Publisert

Lederartikkelen er hentet fra Treindustrien 2/2018

Kommer byggevarekjedene til å bli overflødige som mellomledd mellom industrien og byggenæringen? Det går neppe så langt, men det er grunn til å være forberedt på endringer.

Det er Jørn Nørstelien, sjef hos stadig voksende Gausdal Bruvoll, som foklarer hvordan han mener at kjedene kan bli unødvendige i fremtiden. Først blir det enda mer precut, så kommer elementer og dernest moduler, beskriver han i Treindustrien nr 2.

Det betyr mer industrielt byggeri og mindre manuelt arbeid på byggeplassen. En naturlig følge er at produktene leveres fra industrien og rett til byggeplass.

Det er naturlig å se for seg en slik utvikling. Når fabrikken overtar mer fra håndverkeren, er det et viktig bidrag til å effektivisere en byggenæring som ikke akkurat har hatt noen god utvikling i produktiviteten. Det er heller ikke spesielt revolusjonerende å anta at en kjede med to ledd mellom skog og forbruker er billigere enn en kjede med tre ledd.

Vi regner likevel ikke med at utviklingen vil gjøre byggevarekjedene overflødige. Kjedene er sterke aktører som på sin side går inn i industrien for å bli enda sterkere. Samtidig slår de godt fra seg i konkurransen mot spesialgrossistene innenfor de forskjellige fagene i byggenæringen.

Det eneste som er sikkert, er at det er smart å forberede seg på endringer. Den som klarer å være i forkant av utviklingen og utnytte den til sin fordel, vil alltid gjøre det bedre enn den som dilter etter og bruker energien på å klage på den.

Magasinet Treindustrien er et unikt nyhetsforum som leverer ferskt bransjestoff seks ganger i året. Bladets oppgave er å informere hele den trebearbeidende industrien samt omsetningsleddene, om hva som foregår innenfor områdene produksjon, teknikk, økonomi, design, markedsføring og bransjepolitiske spørsmål.

Vil du bli bedre kjent med bladet?
- Last ned bladet elektronisk
- Eller bestill abonnement

Her får du et innblikk i hva vi skriver om

Du kan abonnere på trenytt.no sitt ukentlige nyhetsbrev gratis her

Powered by Labrador CMS