Illustrasjon: colourbox.com
Illustrasjon: colourbox.com

Godt norsk

LEDER: «Tre er trendy og et materiale for fremtiden. Samtidig gjelder det å slå tilbake mot vranglære.»

Publisert

Lederartikkelen er hentet fra Treindustrien 4/2019

Arkitektene vil bygge med elementer, og flere av dem må bli norske, fastslår Nefa-sjef Arvid Magnar Birkeland. Det er slutt på veksten i importen av treelementer, forteller Erland Lundby i Tewo. Og på Skipet i Bergen har byggmester Øystein Henriksen montert det første storbygget med norsk massivtre fra Splitkon. Det mangler ikke på glade trender for den norske bransjen. Veksten i import av trebaserte elementer har stagnert, og importen av stål- og betongelementer er halvert.

Det ingen tvil om at det bygges mer med elementer. Utviklingen på nye bygg går sakte, men sikkert, i retning av at mer gjøres ferdig på fabrikk, mens mindre bygges ute på byggeplassen i ustabilt vær og med større fare for feil. Tre er trendy og et materiale for fremtiden. Samtidig gjelder det å slå tilbake mot vranglære. På Arendalsuka presenterte Betongelementforeningen en rapport som den hadde bestilt fra Østfoldforskning, og som avviser at det er noen erfaringer som tilsier at tre generelt er mer miljøvennlig enn betong.

Slikt bør bransjeorganisasjoner og forskere reagere på. Dette er oppdragsforskning med mer vekt på «oppdrag» enn på «forskning». For at betongen skal konkurrere med tre på klima, må de beste og mest klimavennlige betongproduktene settes opp mot de treproduktene som slett ikke er de beste og mest klimavennlige. Byggenæringen er full av fagblader og nettsider som sluker alle pressemeldinger rått og gjengir tynn forskning som sannheter fordi oppdragsgiveren fremstiller den slik. Vi savner noen som setter skapet på plass.

Det skapet bør for øvrig være produsert av tre.

Se hva du kan lese om i Treindustrien 4/2019 her

Magasinet Treindustrien er et unikt nyhetsforum som leverer ferskt bransjestoff seks ganger i året. Bladets oppgave er å informere hele den trebearbeidende industrien samt omsetningsleddene, om hva som foregår innenfor områdene produksjon, teknikk, økonomi, design, markedsføring og bransjepolitiske spørsmål.

Vil du bli bedre kjent med bladet?
- Last ned bladet elektronisk
- Eller bestill abonnement

Her får du et innblikk i hva vi skriver om

Powered by Labrador CMS