En bransje i utvikling

Stadig får vi høre at de som jobber i trelast- og trevarebransjen er trauste og konservative mennesker. ”Det som var bra nok for ’n Bestefar er bra nok for meg.” Men bransjen er likevel i stadig utvikling.

Publisert
Treindustrien 6/2015
Treindustrien 6/2015

Lederartikkelen er hentet fra Treindustrien 6/2015

I denne utgaven av Treindustrien kan du lese om flere eksempler på framgang. Det mye omtalte Treet i Bergen er nå ferdig. Inntil videre verdens høyeste trebygning. Byggets bæring er av limtre, levert av Moelven. Moelven er en svært sentral aktør i i den norske limtrebransjen som nå feirer 40-årsjubileum. Gjennombruddet for limtre kom med OL i 1992, og resultatet er at limtre i dag er høyaktuelt både i bygg og bruer. Og i svømmehaller, som det fremgår i en egen artikkel i bladet.

Akzo Nobel lanserer nå formaldehydfri maling, noe som må betraktes som et stort miljømessig gjennombrudd. Både for operatørene som påfører malingen industrielt og for de som kjøper de ferdige produktene. Flere års forskning og utvikling har gitt resultater. Framskritt.

RBI investerer flere titalls millioner kroner i en ny og mer effektiv produksjonslinje, og LM Maskin markedsfører kransystemer i lett aluminium som er lettere å betjene. Det går framover.

Avslutningsvis noterer vi oss med glede at tiden jobber for bruk av tre som byggemateriale. Hele tiden skjerpes miljøkravene, kan du lese i et intervju med en forsker hos Treteknisk. Og bevisstheten om at tre scorer svært høyt på klima- og miljøkriterier øker. Noe som stadig oftere får som gledelig konsekvens at tre velges når større og mindre bygg skal oppføres.

Vi skulle gjerne ha sett at denne utviklingen gikk enda fortere, men noterer oss at tre er i medvind og vinneren for framtida.

Powered by Labrador CMS