treindustrien-reportasje_ho.jpg
treindustrien-reportasje_ho.jpg

Reddet av det offentliges kåthet

Leder fra nyeste papirutgaven: «En rekke bedrifter ville neppe eksistert dersom det ikke hadde vært for det offentliges kåthet etter å sikre arbeidsplasser gjennom billige lån og andre tilskuddordninger.»

Publisert

Vi har så altfor ofte lett for å klage på skatter, avgifter og utgifter som det offentlige lopper oss for. For mange går det nærmest sport i å slenge med leppa om hvordan futen raner lommebøkene våre. Noen hevder til og med at statens avgiftspolitikk er årsaken til at dører må stenges og næringsvirksomheter avvikles.

Og for enkelte kan dette kanskje være en realitet. Men det finnes også mange, mange eksempler på det motsatte: En rekke bedrifter ville nemlig neppe eksistert dersom det ikke hadde vært for det offentliges kåthet etter å sikre arbeidsplasser gjennom billige lån og andre tilskuddordninger.

Et godt eksempel på dette er bedriften Jef Peeters AS som du kan lese om i denne utgaven av Treindustrien. Bedriftens utvikling i Belgia var så positiv at lokalene deres ble altfor små. Kostnadsnivået i landet var imidlertid så høyt, at det på ingen måte var regningssvarende å utvide. Jef Peeters var rett og slett sjanseløs mot oppdragene som sto i kø, og måtte stadig oftere si nei takk til oppdrag som kunne gitt klingende mynt i kassa.

– Tomteprisen i Belgia var seksti (60!) ganger dyrere enn i Norge. Det lot seg ikke gjøre å skaffe større lokaler i Belgia enn de vi hadde, sier Peeters.

Men belgieren visste råd. Sammen med kona Marleen og barna hadde han gjennom flere år feriert i Norge, og lagt sin elsk på landet. Da familiens norske venner hørte om den håpløse situasjonen, startet prosessen som endte med flytting til Norge. Det var også et utslagsgivende element at Region Midt-Gudbrandsdal på samme tid hadde en rekrutteringskampanje rettet mot Nederland og Belgia. Forholdene lå med andre ord til rette for at Peeters kunne innvandre til Norge, bygge splitter ny fabrikk og tilføre landet nye arbeidsplasser.

– Myndighetene i Norge la forholdene til rette for etableringen. Uten denne hjelpen, blant annet med billig tomt, ville det blitt vanskelig, sier Peeters, som flyttet til Venabygd med hele familien.

Eksempelet viser at avgiftspolitikken i Norge ikke er så svart-hvitt som mange vil ha det til. En rekke av bedriftsreportasjene i Treindustrien den siste tiden bekrefter akkurat dette. De fleste snuoperasjoner og satsninger i norske treindustribedrifter etter finanskrisen har nemlig skjedd med god hjelp fra det offentlige.

Oppfordringen er derfor, dersom du sliter; Ta kontakt med næringsavdelingen i kommunen din, få hjelp til å sette deg inn i de ulike tilskuddsordningene og søk om midler! De finnes, de er der for å hjelpe deg med å sikre sysselsettingen – og de er der for å bli brukt!

Lykke til!

Du kan lese hele reportasjen om Jef Peeters AS i Treindustrien nummer 5 2010.

Lederartikkelen er hentet fra Treindustrien nummer 5 2010

Du kan laste ned bladet elektronisk her

eller bestille abonnement her.

Hva mener du? Skriv inn kommentarer nedenfor!

"
Powered by Labrador CMS