0514-treindustrien
0514-treindustrien

Lysere utsikter

Fra Treindustrien 5/2014: «Etterhvert som miljøproblemene strammer seg til i verden framover er det grunn til å tro at tre vil bli enda mer populært som materiale. »

Publisert

Lederartikkelen er hentet fra Treindustrien 5/2014 - på siden.

Det har endelig skjedd et stemningsskifte, i treets og treindustriens favør. De siste årene har treet og skogen blitt holdt fram som en av de største klimaheltene: En fornybar ressurs som binder mye CO2. Å bygge mer i tre innebærer nesten bare fordeler, har det blitt framholdt i flere år. Men nå begynner det også å bli realitet, ikke bare festtaler.

Entreprenøren Skanska har gjort seg så gode erfaringer med å bygge større bygg i tre at de ønsker å fortsette med det. Måtte de andre store entreprenørene komme etter!

De tre store motforestillingene mot å bygge større bygg i tre – brann, lydisolasjon og fukt - er i all hovedsak løst. Senest lyd, noe vi til stor tilfredshet fikk høre på den glimrende konferansen Forum Holzbau Nordic i Trondheim. Slikt er svært inspirerende for oss i bransjen å høre!

Etterhvert som miljøproblemene strammer seg til i verden framover er det grunn til å tro at tre vil bli enda mer populært som materiale. Stadig flere arkitekter blir glade i tre. Gründer og arkitekt Jørgen Tycho i Massiv Lust, vinner av den første Nordiske treprisen, sa: – Man kan bruke trebaserte materialer tvers igjennom hele huset, både som bærende, isolerende og beskyttende komponent.

Fra forskningsmiljøene får vi høre om flere anvendelser av tre som nærmer seg kommersialisering. Så vel drivstoff som isolasjonsmateriale. Og ”alt som kan lages av olje kan lages av tre”. Preem varslet i sommer at de snart er klare med bensin basert på restprodukter fra tre- og papirindustrien. Kan det bli bedre?

For norsk treindustri er det kolossalt viktig om biproduktene oppnår gode priser i framtida. Og i Bergen reiser nå Treet seg, verdens høyeste trebygning.

Les mer om Treindustrien 5/2014 her

Relaterte artikler

    Powered by Labrador CMS