0513_treindustrien

Det investeres igjen

Fra Treindustrien 5/2013: «Vi applauderer den offensive holdningen til Erland Løkken og to generasjoner Bergene Holm og håper at deres holdning inspirerer den øvrige treindustrien i Norge.»

Publisert

Lederartikkelen er hentet fra Treindustrien 5/2013 - på siden.

Det er fortsatt tynne marginer i treindustrien, det er ikke til å komme bort fra. Selv giganten Moelven kjemper år etter år for å klare et nullresultat. Noen av bedriftene vi har snakket med i denne utgaven poengterer at det er tøft prispress og evig kamp om markedsandeler. Det gjelder både lille Beitstad Snekkeri og store Moelven Van Severen.

Men samtidig har vi klare indikasjoner på at investeringene i bransjen er på vei opp. Maskinleverandøren Bergsli, truckleverandøren Cargotec og prefab-produsenten Jatak Are befinner seg i forskjellige nisjer, men rapporterer alle om en klar vekst i ordremengden. Maskinleverandøren Vela er så trygge på at de skal være en aktør å regne med også i framtida at de har satt opp et helt nytt bygg i Stathelle. Moelven-konsernet poengterer i sin kvartalsrapport at de også har vært gjennom et betydelig investeringsprogram.

Men av de store aktørene er det trolig Bergene Holm som er den aller tøffeste i klassen på investeringssiden. Ikke bare ferdigstilles nå et nybygg på Amundrød ved Larvik for ny overflatebehandlingslinje og nytt lager. Samtidig åpner de sågar Norges mest moderne sagbruk på Åmli. Vi applauderer den offensive holdningen til Erland Løkken og to generasjoner Bergene Holm og håper at deres holdning inspirerer den øvrige treindustrien i Norge.

Det er selvsagt ikke lett å sitte i ledelsen eller styret og skulle treffe beslutninger om investeringer når inntjeningen er svak og framtidsutsiktene usikre. Men én type investering er trolig fornuftig å gjøre selv om markedene skulle forbli tunge: Investeringer som reduserer behovet for arbeidskraft. Lønnsnivået i Norge er høyere enn hos våre konkurrenter, og slik kommer det til å forbli i lang, lang tid. Muligens kommer lønnsforskjellene til å fortsette å øke. Så hvis vi skal beholde en treindustri her i landet må bli flere maskiner og færre ansatte. Kynisk, men sant.

Relaterte artikler

    Powered by Labrador CMS