0315-treindustrien
0315-treindustrien

Arbeidsintensiviteten faller

Fra Treindustrien 3/2015: «Utviklingen fortsetter. Arbeidsintensiviteten faller, kapitalintensiviteten øker. Det er framtida for både for treindustrien her i landet og for industrien i øvrige land.»

Publisert

Lederartikkelen er hentet fra Treindustrien 3/2015 - på siden.

Automatiseringen øker kontinuerlig. Det tydeligste inntrykket fra Ligna er effekten som Industri 4.0 er i ferd med å få for trevare- og tremekanisk industri. Automatisering vil fra nå av ikke bare gi gevinster for lange produksjonsserier. Nye maskiner og programvare gir muligheten for «intelligent produksjon» også for små serier.

I denne utgaven kan du lese om flere norske aktører som satser, og hvor automatisering er nøkkelen. Trostrud-Freno kjøpte ny male-robot, og antall ansatte i lakkavdelingen falt fra seks til én. Vemundvik sier at CNC’en rett og slett reddet dem. Sandermoen har investert 20 milioner kroner i en høvellinje, og den betjenes av én mann. Jobben til den ene operatøren på linja består stort sett bare av overvåkning. Gran Tre har automatisert saglinja si.

Og utviklingen fortsetter. Arbeidsintensiviteten faller, kapitalintensiviteten øker. Det er framtida for både for treindustrien her i landet og for industrien i øvrige land. For selv om lønnsnivået er lavere utenlands enn hos oss, henter de også ut gevinster.

Les mer om Treindustrien 3/2015 her

Relaterte artikler

    Powered by Labrador CMS