Lars Olav Gravbrøt forbereder seg på en liten nedgang etter veksten, men ser for seg god aktivitet i fremtiden, også.

Laft er også massivtre

Er du ute etter massivtre, kan du like gjerne lafte, ifølge produksjonssjef Lars Olav Gravbrøt i Øverbygg. Fabrikken på Snåsa kjøper fra Finland og mener at norske leverandører ikke er konkurransedyktige.

Publisert

Vi kjøper helt firkantet boks. Selve det uhøvlede laftetømmeret kjøper vi fra Finland fordi vi ikke har fått norske leverandører til å klare å være konkurransedyktige. Det er jo bedrifter som klarer å levere det, men ikke å være konkurransedyktige, sier Gravbrøt.

Han er ansvarlig for produksjonen i en bedrift som selger både hytter og hus. Markedet fordeler seg temmelig likt mellom Trøndelag, Østlandet og de svenske hytteområdene i Åre, Vemdalen og Funäsdalen i Jämtland og Härjedalen. Nå er det på Vestlandet Øverbygg jakter på nye markeder.

Fra stopp til topp

Da alt stengte i fjor, så slo det kraftig mot Øverbygg. Det ble bom stopp i sektoren hos oss. Det var masse kunder som normalt sto klare til å signere avtaler, som stoppet helt opp. I tillegg slo det vel ganske uheldig ut med den norske kronen mot den svenske: Det ble veldig dyrt for mange, forteller han.

Et par-tre måneder senere gikk det fra bråstopp til himmels. Vi merket det kanskje først i Sverige, sier Gravbrøt.

To dager

På fabrikken i Snåsa er det åtte ansatte som tar hånd om linje og logistikk. I tillegg kommer tegning, prosjektering og administrasjon og i tillegg selgere, byggeledere og montasje.

Med prefabrikkert laftekasse bruker vi to dager på å sette opp et bolighus eller en stor hytte ute på byggeplass, forteller produksjonssjefen.

Rundt kvarte produksjonen er bolighus, resten er først og fremst hytter. Det er jo egentlig massivtrehus. Er du ute etter et massivtrehus, kan du like gjerne bygge laftehus, mener Øverbyggs mann på Snåsa.

Laftebevisstgjøring

Han skjønner at det trengs bevisstgjøring:

De tenker kanskje ikke helt på at laft er et massivtrehus på linje med de forskjellige andre typene som er kommet og er på gang. Vi har det produktet som vi har hatt til alle tider. Vi må ikke finne det opp på nytt.

Øverbygg på Snåsa hadde 30-årsjubileum i fjor. Vi startet med manuell produksjon her. Til å begynne med var det veldig enkle og manuelle maskiner og lite volum. Så ble det mer og mer automatisert med tiden, forklarer Lars Olav Gravbrøt.

Nå er det det snakk om nøyaktige maskiner og rent maskinlaft. Når vi i tillegg har limt trevirke, er det lettere å få ut større nøyaktighet rett og fint og uten krok. Så kan du ta med at det er endetørket. Når vi kan lafte av tørrere virke, gjør det at det er mindre sig og mindre kryp på setningen, sier han.

Rekrutterer lett

Det har gått greit å rekruttere i trøndelagsbygda. Det er jo fraflytting i distriktene. Arbeidsplasser er en avgjørende faktor. På byggeavdelingen har vi stort sett lærlinger hvert år, og det er ikke sjelden at de blir ansatt etterpå. De blir gått opplært i løpet av en læretid og er ganske fort selvgående på produktet vårt, ifølge Gravbrøt.

Han forbereder seg på at veksten i markedet ikke kan fortsette i det uendelige. Men selv om det kommer en liten nedgang, tyder markedsanalysene på at det fortsatt blir bra aktivitet. Vi kan kanskje ikke holde dette nivået, men det blir bra levelig videre, også, sier Lars Olav Gravbrøt.

Artikkelen sto på trykk i magasinet Treindustriens utgave 6 i 2021.

Powered by Labrador CMS