Industrien som bank

LEDER: «Det hjelper ikke å holde tilbake penger i noen måneder hvis resultatet blir at du står der uten de produktene som du lever av å selge.»

Publisert

Lederartikkelen er hentet fra Treindustrien 2/2020.

Når krone og korona skaper dobbel krise, svarer byggevarekjedene med å utsette betalingen. For kjedene virker det som et fornuftig tiltak – men det er bare så lenge de ikke tenker på fremtiden.

Administrerende direktør Heidi Finstad i Treindustrien har vært raskt ute med å prøve å forklare hvordan de forskjellige leddene i verdikjeden er avhengige av hverandre. Hvis ett ledd klapper sammen, får det konsekvenser for alle andre. For å forenkle litt: Den dagen sagbruket forsvinner, får ikke skogeieren levert tømmeret sitt og byggevarebutikken får ikke materialer å selge.

Alle som driver næringsvirksomhet, har noen kjente faktorer som de må planlegge ut fra. Kredittiden er en av dem. Du vet når pengene kommer inn. Kommer de ikke, så er det mange forutsetninger for sunn drift som kan komme til å ryke, og det fort.

– Produsentene kan ikke være bank, fastslår Finstad. Når pengene ikke kommer til en industri som allerede er inne i den tiden av året der likviditeten er dårligst, så vil noen få problemer.

Treindustrien ber om tiltak for å begrense lengden på kredittiden. Det burde ikke være nødvendig å be politikerne om hjelp med nye regler. Oppegående kunder i handelen bør være i stand til å legge sammen to og to: Det hjelper ikke å holde tilbake penger i noen måneder hvis resultatet blir at du står der uten de produktene som du lever av å selge.

Powered by Labrador CMS