Med WoodEye-maskinen kan de ansatte ved Moelven Profil i Grue se inn i tømmerstokkene. (Foto: Ola Liøkel, Moelven Profil)
Med WoodEye-maskinen kan de ansatte ved Moelven Profil i Grue se inn i tømmerstokkene. (Foto: Ola Liøkel, Moelven Profil)
Maskinen, som er basert på røntgenteknologi, skal hjelpe Moelven Profil med å ta ut mest mulig kjerneved fra tømmerstokkene. (Foto: Ola Liøkel, Moelven Profil)
Maskinen, som er basert på røntgenteknologi, skal hjelpe Moelven Profil med å ta ut mest mulig kjerneved fra tømmerstokkene. (Foto: Ola Liøkel, Moelven Profil)

Får 300 000 kr til utvikling av ny røntgenteknologi

Innovasjon Norge gir 300 000 kroner i støtte til Moelven Profil i Grue. Pengene skal gå til utvikling av ny røntgenteknologi som skal gi bedre holdbarhet og mer stabile leveranser av råstoff.

Publisert

Det skriver regjeringen på sine nettsider

– Norge trenger mer effektiv, lønnsom og bærekraftig bruk av bioråvarer. Vi må utvikle nye produkter som er av bedre kvalitet og som sikrer arbeidsplasser. Denne teknologien kan være med på å gjøre nettopp dette, sier næringsminister Monica Mæland.

Skjærer stokkene mer effektivt

Teknologien som Moelven Profil skal ta i bruk er en såkalt kjernved-detektor. Det består av et røntgensystem som brukes for å se hva tømmerstokkene består av. På denne måten vil bedriften kunne skjære stokkene mer effektivt.

Målet med teknologien er å ta ut bedre kvalitet av veden og et ytteremne med størst mulig andel kjerneved. Kjerneved er naturens egen impregnering og meget miljøvennlig og vil gi bedre holdbarhet mot fukt og råte. Dette gir bedriften større tilgang på råstoff til produksjon av kjernevedprodukter. De senere årene har etterspørselen av emner med kjerneved økt.

– Kjerneveden har den beste kvaliteten, og vi har store skogområder i nærmiljøet med god kjerneved. Men det er stor konkurranse om dette produktet, sier Stein Haslestad, direktør ved Moelven Profil AS, til glomdalen.no.

Føste i landet

Moelven Profil blir de første i Norge til å ta i bruk denne teknologien, og Innovasjon Norge understreker at de ved å gi støtte bidrar til en viktig modernisering av norsk treindustri.

– Å styrke konkurranseevnen til industribedrifter innenfor tremekanisk sektor er et satsingsområde for Innovasjon Norge. Særlig ønsker vi å forbedre og effektivisere produksjon, optimalisere ressursbruk og forbedre rutiner både i produksjon og for bedrifter for øvrig. Bedre kunnskap om kjernevedandel i tømmer kan gi en betydelig innsparing i produksjonsprosessen og sluttproduktet vil få mer stabil kvalitet, sier Sigridur Thormodsdottir, leder for bioøkonomi i Innovasjon Norge til regjeringen.no.

(Kilder: regjeringen.no og glomdalen.no)

Magasinet Treindustrien er et unikt nyhetsforum som leverer ferskt bransjestoff seks ganger i året. Bladets oppgave er å informere hele den trebearbeidende industrien samt omsetningsleddene, om hva som foregår innenfor områdene produksjon, teknikk, økonomi, design, markedsføring og bransjepolitiske spørsmål.

Vil du bli bedre kjent med bladet?
- Last ned bladet elektronisk
- Eller bestill abonnement

Her får du et innblikk i hva vi skriver om

Powered by Labrador CMS