Trond Hamran er eier av Hamran Snekkerverksted AS på Snartemo i Agder. De siste årene har trevarebedriften vendt blikket mer mot lokal skog og kortreiste råvarer, og nylig vant Hamran en prestisjekontrakt med leveranser av paneler i lokalprodusert sørlandsk eik til det nye Regjeringskvartalet i Oslo.

Hamran skal levere paneler i lokalprodusert sørlandsk eik til nytt regjerings­kvartal

- Dette er både en stor glede og en stor prestisjeseier for oss. Vi er stolte og takknemlige, og ikke minst ydmyke, over at vi nå er valgt som leverandør til det nye Regjeringskvartalet.

Publisert

Trond Hamran er eier av familiebedriften Hamran snekkerverksted AS på Snartemo i Agder. Han har de siste årene blitt glødende opptatt av å hente fram igjen lokale råvarer, og hvordan vi i større grad kan ta i bruk norske materialer gjennom bevisst fokus på stell, kvalitet, hogst og behandling.

- Under Trevaredagene i Bergen for noen år siden var norske råvarer til det nye Regjeringskvartalet et tema. Da fikk norsk trevarebransje en tydelig utfordring, og det trigget meg skikkelig, forteller Trond Hamran.

- 80 prosent av den norske eikebestanden ligger her i Agder, så vi ligger midt i smørøyet. Samtidig er det bare en bitte liten del av denne råvaren som har gått til produksjon av møbler, gulv, paneler og innredninger. Nesten alt har blitt brukt til ved og flis, og slik kan vi jo ikke ha det.

Særtrekk og lokalt preg

Det er de lange linjene Trond Hamran er opptatt av. Hva som skal til av lidenskap og kunnskap for at det skal bli kvalitet av sluttproduktet.

- Vi er veldig tett på råvaren, og det gir oss ekstra kunnskaper og muligheter. Etter hvert har vi greid å få fram et uttrykk i materialet som har mange likehetstrekk med europeisk eik, men som samtidig har særtrekk og gir et annet særpreg.

- Vi har prøvet, feilet og kommet fram til det vi nå med stolthet kaller sørlandsk eik. Derfor bryr vi oss også om hvordan skogen skal pleies på beste måte, og i tillegg har vi engasjert oss på eiersiden og i oppstartsfasen av sagbruket Lauvverket AS, som i dag er en del av vår verdistrøm.

- Det vakreste materialet

- Eika er det vakreste, mest varige og mest anvendelige materialet vi har i Norge, og nå har vi altså fått landet en avtale om å bli leverandør av panel i sørlandsk eik til det nye Regjeringskvartalet. Det er naturligvis en stor fjær i hatten for oss.

- Sammen med Snøhetta har vi tidligere levert møbler og innredninger til restauranten Under på Lindesnes, og nå er Regjeringskvartalet det neste store prestisjeprosjektet for oss. Det er en anerkjennelse av kvaliteten bak det vi gjør. Det betyr mye i markedsføring og omdømmebygging, men det betyr også mye internt. Det gir oss merverdi og en ekstra glede å få jobbe med norske materialer og råvarer, sier en stolt Trond Hamran.

- Begynnelsen på noe større 

- Jeg tror dette bare er begynnelsen på et mye større eventyr. Fram til nå har vi konsentrert oss om å sikre kvalitet og råvarer, og dette vil bare fortsette i økt tempo framover.

- Jeg tror at norsk trevarebransje også skal tenke mer i denne retningen. Dette er en trend som beveger seg positivt i retning av vår bransje. Som produsenter trenger vi gode råvarer, og derfor har vi i Hamran gått tilbake til skogen igjen. Det gir ikke bare mening og inspirasjon, men også en enda sterkere framtidstro på norsk trevarebransje. 

Powered by Labrador CMS