Fra en hel plate går inn i produksjonen til den kommer ut som ferdige lister med tre strøk maling, tar det 42 minutter, forteller Kjetil Thoresen.

Prekutt rett fra mobilen

De dropper spiker, prøver å få vindusfabrikkene til å QR-kode hvert vindu – og nå er de klare til å produsere etter arbeidsordre rett fra kundens mobiltelefon. Sørlandslisten dytter på med ny teknologi.

Publisert

Fra papirutgaven

I sommer publiserer vi reportasjer fra papirutgaven.

Vil du lese flere reportasjer fra Treindustrien, kan du bestille abonnement her.

I dag er det Easy-Fôring som er flaggskipet. Listverk som er ferdig kappet og gjæret på mål, til å monteres med eller uten spiker. Ekstrakostnadene tilsvarer omtrent utgiftene til svinn, og i tillegg går det dobbelt så fort på byggeplass, ifølge Sørlandslisten.

Det patenterte fôringssystemet har vært der i noen år. Daglig leder Kjetil Thoresen forteller om mange hoteller, skoler og leilighetsbygg som bruker det. – Vi gjærer og pakker, så kan det settes inn spikerfritt. I dag betaler du for list, og så kommer det maler og skal sparkle og male spikerhullene. Det koster fire ganger så mye som listene, sier han.

Med nyutviklet og spesialdesignet maskin kommer lister og fôringer ut ferdige til å klikkes sammen, viser Thoresen.

Eneste i verden

Men de spikerfrie fôringene er bare begynnelsen for list- og fôringsprodusenten i Grimstad. Nå har Sørlandslisten nettopp tatt i bruk en helt ny maskin:

Kjetil Thoresen snakker varmt for spikerfrie løsninger som sparer tid og penger til sparkling og maling på byggeplassen. Nå utfordrer han dør- og vindusprodusentene til å lage dypere fôringsspor.

– Det finnes ikke maken i hele verden, sier Thoresen om maskinen som GB Tech på Kapp på Toten har spesialdesignet. Thoresen viser hvordan det som skal bli utfôringer i hvitlasert furu, kommer ut med propper og hull ferdige til å settes sammen.

Ordre fra kunden

I neste omgang skal Sørlandslisten produsere direkte etter prosjekteringen til kunden. – Vi har jobbet fem år med et helt nytt prosjekteringsprogram. SL-Proff, som det heter, kommuniserer direkte med prekuttmaskinen vår. Det kan brukes både på nettbrett og mobiltelefon, forklarer han. Både Innovasjon Norge og Skattefunn har støttet utviklingen.

– Er det en byggmester i Tromsø som prosjekterer, så kan han kommunisere direkte med maskinen. Når alle dataene, som for eksempel høyde, bredde, dybde og farge, er registrert i programmet, vil det lage en arbeidsordre med tilhørende produksjonlister, pakkelister og etiketter merket etter kundens ønske.

Etiketten forteller hvor i bygget pakken hører til, slik at den kommer riktig på byggeplassen. – Vi er helt sikre på at informasjonsflyten blir vesentlig enklere og at det blir mindre støy på grunn av misforståelser mellom byggeplass og fabrikk, sier Thoresen.

Sørlandslisten produserer det meste i MDF, men bruker også blant annet furu, eik og kryssfiner.

– I stedet for at folkene våre skal sitte med lupe og lese plantegningene, kan snekkeren ute på byggeplassen bruke telefon eller nettbrett, se på høyde og bredde på vindusfôringer og listverk, legge det inn og trykke «send». I prinsippet kan det gå rett inn i maskinen, men foreløpig sjekker vi det her.

Vindu med QR

Etiketter med QR-koder skrives ut automatisk etter kundens bestilling og viser hvor på byggeplassen alt hører hjemme.

Samtidig prøver han å overtale dør- og vindusfabrikkene til å henge seg på og hjelpe til med å gjøre jobben enklere:

– Hvis vi kan få fabrikkene til å sette på en QR-kode på hvert vindu eller dør, kommer størrelsen rett inn i programmet. Vi har også lagt til rette for å bruke QR-kodene på byggeplassen slik at du bare «bipper» koden på en dør, så slipper du å si at du går gjennom akkurat den døren og inn på det området. Du kan få mye bedre logistikk. Dette programmet kan kanskje andre bruke, også: Elektriker, VVS, maler. Da vet byggeledelsen hvem som er der og gjør hva.

Dypere fôringsspor

Thoresen har enda et budskap til vindusfabrikkene. Han vil ha dypere fôringsspor.

– Entreprenørene ønsker primært at det skal være så dypt som overhodet mulig. I dag er det åtte–ti millimeter, og noen har helt nede i seks. Det burde vært 12–15. Spesielt i dag som det brukes sandwichvegger som beveger seg veldig mot hverandre. Med større fôringsspor kunne byggeplassene spare mye tid fordi snekkerne og montørene sliter med de sporene som er nå, sier han.

Slik ser det ut når utfôringene blir bestilt og produsert riktig og bare kan dyttes rett inn i åpningen.

Ifølge sjefen har det lille firmaet i Grimstad funnet opp veldig mye krutt: – Poenget er å kunne gjøre byggeplassene effektive med våre egne produkter. Og at vi skal ha minst mulig støy om at «vi trodde vi fikk dét, og så fikk vi dét i stedet».

Mest MDF

Sørlandslisten aller mest i svanemerket MDF, fuktbestandig eller vannfast. Tricoya-MDF garanteres for 50 år under vann, brukes blant annet på hotellbad og kan gi lister som kan settes rett ned på flisgulvet.

– MDF er mer stabilt, sier Thoresen og snakker om «kampen om fibrene» og hvor lenge treet er i omløp før det blir CO₂. – Prisen på furu galopperer, Sverige har utfordringer med barkbiller, men trærne som rammes, kan brukes i MDF, sier han. Nå får han det meste av råvaren fra Tyskland. Omtrent 20 prosent kommer fra Norge.

– Fra en plate kommer inn til den er kappet, profilert og overflatebehandlet med tre strøk, tar det 42 minutter. Vi produserer 1000 til 2000 meter i timen, forteller Kjetil Thoresen.

Sørlandslisten produserer 1000 til 2000 løpemeter i timen.
Powered by Labrador CMS