Den nye fabrikken skal være åpen, miljøvennlig og høyteknologisk.
Den nye fabrikken skal være åpen, miljøvennlig og høyteknologisk.

Fabrikk og attraksjon

Verden trenger mer handlekraft og mindre prating, sier Jan Christian Vestre. Med plussfabrikken på Magnor gjør han selv mer enn bare å prate.

Publisert

Fra papirutgaven

I sommer publiserer vi reportasjer fra papirutgaven.

Vil du lese flere reportasjer fra Treindustrien, kan du bestille abonnement her.

På Skog & Tre dro den mediebevisste Vestre-sjefen de store linjene for Norge:

– Vi har to store oppgaver fremfor oss. Det ene er å skape hundretusenvis av nye, spennende arbeidsplasser på fastlandet. Det andre er at de skal være innenfor klodens tåleevne. Begge deler kommer til å bli skikkelig gøy, mener han.

Miljø på Magnor

Jan Christian Vestre har fått mye oppmerksomhet rundt den nye møbelfabrikken på Magnor.
Jan Christian Vestre har fått mye oppmerksomhet rundt den nye møbelfabrikken på Magnor.

Vestre har fått stor oppmerksomhet om den nye møbelfabrikken sin i skogen på Magnor. Verdens mest miljøvennlige møbelfabrikk er også den største investeringen i norsk møbelindustri på flere tiår.

Den plusstegn-formede fabrikken skal ikke bare produsere møbler, men også bli et turistmål.

De fire armene på plusstegnet skal inneholde fargefabrikk, trevarefabrikk, lager og monteringshall, forklarer Vestre. I midten blir det kontorer. Moelven, Woodcon og Stora Enso leverer massivtre og limtre til bygget.

Utslippene er 55 prosent lavere enn et typisk norsk fabrikkbygg, og energibehovet er redusert med 90 prosent, ifølge sjefen.

Thunberg og Ford

– Dette blir verdens mest transparente fabrikk, med over 2000 kvadratmeter glassfasader, og det finnes ikke et eneste gjerde. Vi er inspirert av «Charlie og sjokoladefabrikken» ved at vi kan ha barn tett inntil produksjonsprosessen. Vi skal inspirere Greta Thunberg-generasjonen til å se at industrien ikke er en del av problemet – vi er en del av løsningen! erklærer Jan Christian Vestre.

Han omtaler den nye fabrikken sin som en trevarefabrikk som ville gjort Henry Ford stolt. Norsk furu og andre råvarer kommer inn på den ene siden, på den andre siden kommer møbelkomponentene ut etter en runde med roboter og teknologi som beregner hvordan treråvaren kan utnyttes best mulig.

Intelligent lakkering

Pulverlakkeringsanlegget kaller han også for «helt banebrytende». – Vi pulverlakkerer møblene våre raskere og mer miljøvennlig enn Elon Musk gjør i California. Nå er det på Magnor det skjer, sier han.

Vestre samarbeider med ABB om et robotprosjekt der kunstig intelligens kjenner igjen hvor det skal lakkeres. Farge byttes på under 30 sekunder.

– Vi kan konkurrere med hvem som helst fordi vi er best når vi tar i bruk teknologien, sier Jan Christian Vestre.

Powered by Labrador CMS