Erik Larnøy forsker på trebeskyttelse.

Forsker på ny trebehandling

Norske forskere har fått lovende resultater i forsøk med å bruke sitronsyre og sorbitol for å beskytte treverk.

Publisert

– Et godt produkt til en bra pris, sier Erik Larnøy.

Forskeren på Nibio arbeider med en ny trebeskyttelse – Ciol. Det har blant annet gitt ham heder som månedens innovatør hos Ard Innovation. Ard er selskapet som hjelper forskerne på Ås, både hos Nibio og NMBU, med å utvikle forskningsresultater til ferdige produkter og tjenester.

Billigkjemi

– I dag er det billige tungmetalløsninger og dyre tremodifiseringer som er tilgjengelig på markedet. Ciol baserer seg på de biobaserte lavpriskjemikaliene sitronsyre og sorbitol og gir et godt produkt til en bra pris, sier Larnøy på nettsiden til Ard Innovation.

Han forteller at Nibios avdeling for treteknologi har vært på jakt etter en slik løsning lenge. Forskerne fant løsningen etter noen småskalaforsøk på laboratoriet. Så er utfordringen å ta idéen fra laboratoriet og videre slik at den kan tas i bruk i industrien.

Trykk og vakuum

Det er snakk om å blande vann, sitronsyre og sorbitol – som er en sukkeralkohol – pluss noen tilsetningsstoffer. Så brukes trykk og vakuum for å få blandingen inn i treet, før det herdes.

Etter herdingen skal treverket beholde utseendet i lang tid, også utendørs. Det skal også være beskyttet mot både sopp og insekter.

Alle kjemikaliene kommer fra naturlige prosesser.

Målet for prosjektet er å dokumentere hvordan Ciol-behandlet treverk kan brukes som kledning og terrassebord, og også som stolper og konstruksjonselementer.

Powered by Labrador CMS