Reinert Hystad (til venstre) og Timo Sandberg hos Dagsland Miljø har levert anlegget som forsyner Førre Trevare med ren luft og miljøvennlig varme. (Foto: Georg Mathisen)

Sparer penger på bedre innemiljø

Bedriftene handler fordi de vil bedre innemiljøet, men de ender opp med å spare penger. – Første kontakt med oss er som regel for å oppfylle innemiljøkrav, sier daglig leder Timo Sandberg i Dagsland Miljø.

Publisert

Tekst: Georg Mathisen

De kommer nettopp fra Karmøy, der de skal ha inn en flishogger med avsug hos bilinnredningsprodusenten Rico Gruppen. Nå er Timo Sandberg og Reinert Hystad i Dagsland Miljø på plass på den andre siden av Haugesund, hos Førre Trevare.

Varmer opp

Her har Dagsland Miljø levert avsug og fyringsanlegg til de 3000 kvadratmeter store produksjonslokalene fra 2012.

– Det er bra at vi kan lage varme med sponen, sier produksjonsleder Bjørn Tore Stange hos dør- og vindusprodusenten. – Enkelte ganger har vi for lite spon til å varme opp. Da kjøper vi briketter. Når vi gjør det, må vi fyre forsiktig – de varmer mye mer.

Varmen er vannbåren, og en fem kubikkmeter stor tank fungerer som buffer.

Behovsstyring

– Dette er et undertrykksanlegg med behovsstyring på viftene. Kapasiteten øker etter hvert som spjeldet blir åpent, forklarer Reinert Hystad.

– Hvis du starter en maskin, øker viftens hastighet. Den jobber mot et konstant undertrykk, sier Timo Sandberg.

Sponen går rett i filteret og videre til siloen på utsiden, der den ligger til den brennes. Den filtrerte luften sendes tilbake inn i bygget. Kapp og spon holder ikke bare bygningen varm, men brukes også til tørketunnelen for produktene som males.

Inneklima først

Regelverket sier ikke noe direkte om hvor godt avsuget skal være og hvordan klimaet skal være i produksjonslokalene. Men det er likevel med inneklimaet de begynner, de fleste som kjøper sponavsug av Dagsland Miljø.

– Den første kontakten de tar, er for å oppfylle innemiljøkrav. Det er det som utløser en installasjon. Så vil de ofte ha energidelen også, når de først kommer i gang. Og mange bestiller i forbindelse med utvidelser, sier Timo Sandberg.

– 50-60 000 kubikkmeter luft i timen, det er store mengder. Skulle du varme opp alt det elektrisk, ville det blitt fryktelig dyrt. I tillegg er det miljøvennlig å slippe å kjøre noe bort.

Store jobber

Akkurat nå er det mange som vil ha nytt sponavsug, forteller Dagsland-sjefen:

– Dette er konjunkturavhengig, og nå er det en positiv trend i markedet. Vi holder på å regne på flere store jobber nå, med store fabrikker som skal utvides. Men det er alltid noen som skal bygge ut eller bygge om, sier Timo Sandberg.

Magasinet Treindustrien er et unikt nyhetsforum som leverer ferskt bransjestoff seks ganger i året. Bladets oppgave er å informere hele den trebearbeidende industrien samt omsetningsleddene, om hva som foregår innenfor områdene produksjon, teknikk, økonomi, design, markedsføring og bransjepolitiske spørsmål.

Vil du bli bedre kjent med bladet?
- Last ned bladet elektronisk
- Eller bestill abonnement

Her får du et innblikk i hva vi skriver om

Powered by Labrador CMS