Etanolen produsert av den finske drivstoffprodusenten St1 er basert på restmaterialer og avfall, noe som gir en særdeles gunstig CO2-balanse. Produktet reduserer fossilt CO2-utslipp med opptil 90% sammenlignet med konvensjonelle fossile brensler. (Illustrasjonsfoto: yayimages.com)

Vil bygge bioetanolfabrikk på Follum

Finsk drivstoffselskap vil produsere biodrivstoff med norsk skog som råvare.

Publisert

Energiselskapet St1 inngikk 19. august en intensjonsavtale med Treklyngen/Viken Skog om å bygge en bioetanolfabrikk på Follum, Hønefoss. Dette er en nyutviklet produksjonsprosess og vil bli første fullskalaproduksjonsanlegg på norsk jord.

50 millioner liter per år

St1 har som mål å bygge et Cellunolix®-etanolanlegg i industriområdet på Follum i Hønefoss, hvor eksisterende industriell infrastruktur og utstyr kan benyttes. Den planlagte produksjonskapasiteten til anlegget er 50 millioner liter bioetanol fra cellulose fra rester av lokal skogsindustri. Produktet er ment for transport.

Produktet skal blandes inn i bensin i henhold til myndighetenes varslede krav om økt fornybarandel i drivstoff. Med en planlagt kapasitet på 50 millioner liter per år, og vil da forbruke om lag 500 000 kubikkmeter med trevirke.

Kan ta fem år

Viken Skog skriver på sine nettsider at anlegget i hovedsak vil kunne foredle virkessortement som ikke inngår i Treklyngens øvrige prosjekter, eller leveres til Vikens Skogs kunder i dag. Returvirke og sagbruksflis av forskjellig kvalitet kan inngå i råstoffgrunnlaget. På denne måten passer prosjektet godt inn i Treklyngens overordnede plan.

Partene vil arbeide målrettet mot realisering så raskt som mulig, men erfaringsmessig kan det ta opp til fem år før et slikt anlegg er i drift. Blant annet skal man gjennom detaljerte offentlige prosesser for miljø- og byggetillatelser hvor det kan være vanskelig å forutse saksbehandlingstiden.

Les mer på nettsidene til Viken Skog

Magasinet Treindustrien er et unikt nyhetsforum som leverer ferskt bransjestoff seks ganger i året. Bladets oppgave er å informere hele den trebearbeidende industrien samt omsetningsleddene, om hva som foregår innenfor områdene produksjon, teknikk, økonomi, design, markedsføring og bransjepolitiske spørsmål.

Vil du bli bedre kjent med bladet?
- Last ned bladet elektronisk
- Eller bestill abonnement

Her får du et innblikk i hva vi skriver om

Det finske energiselskapet St1 er en pioner innen avansert, avfallsbasert etanolproduksjon og produksjonsteknologi. St1 er også medeier og teknologileverandør til selskapet North European BioTech (NEB). NEB har i dag et Etanolix®-anlegg ved St1 sitt raffineri i Gøteborg, og åpner i år et Cellunolix®-anlegg i den finske byen Kajaani hvor sagflis vil bli benyttet som råstoff.

Etanolen produsert av St1 er basert på restmaterialer og avfall, noe som gir en særdeles gunstig CO2-balanse. Produktet reduserer fossilt CO2-utslipp med opptil 90% sammenlignet med konvensjonelle fossile brensler. Takket være råstoffsammensettingen har ikke produksjonen noen direkte påvirkning på skog, biologisk mangfold eller arealbruk.

(Kilde: viken.skog.no)

Powered by Labrador CMS