CLT-element heises på plass. (Foto: NCC)
CLT-element heises på plass. (Foto: NCC)

Første veggelementer i massivtre på plass

Mandag 15. januar monterte NCC Building de første veggelementene i massivtre på Valle Wood på Helsfyr i Oslo - Norges største næringsbygg i massivtre.

Publisert

CLT-elementene til heis- og trappesjaktene i prosjektet er på 9 x 2,85 meter og veier 2,5 tonn – mulig hovedstadens største CLT-element, skriver byggherre og entreprenør NCC i en pressemelding.

CLT-element monteres. (Foto: NCC)
CLT-element monteres. (Foto: NCC)

To og en halv uke per etasje

Den første lasten med massivtreelementer ankom byggeplassen allerede mandag forrige uke. Først nå på mandag fikk man se de første elementene bli løftet på plass.

– I dag har vi startet montasjen av de første veggelementene i massivtre. Veggelementene er cirka 9 meter høye, går over 2 etasjer og utgjør første del av en stabiliserende sjakt for trapp, heis og tekniske anlegg på bygget, sier Steinar Kjus, prosjektleder i NCC Building.

Steinar Kjus prosjektleder NCC Building. (Foto: NCC)
Steinar Kjus prosjektleder NCC Building. (Foto: NCC)

– Så snart sjaktene er montert følger søyler og bjelker i limtre. Deretter kommer montasjen av dekkeelementer i massivtre. Vi regner med å bruke 2 1/2 uke pr etasje, fortsetter Kjus.

Satser på massivtre

Levering CLT-elementer på byggeplassen. (Foto: NCC)
Levering CLT-elementer på byggeplassen. (Foto: NCC)

Valle-utviklingen er en stor satsing for NCC. Totalt investeres det i overkant av 1,5 milliarder kroner på det fem etapper lange kontorprosjektet.

Valle Wood, som bygges i massivtre, er et nyskapende bygg for NCC. Utvikling av bygg i massivtre er viktig både for selskapets forretningsstrategi samt selskapets miljø- og bærekraftperspektiv. Valle Wood vil på sikt spare over 40 prosent CO2-utslipp sammenlignet med et oppdatert referansebygg, skriver NCC.

Vil gi nyttig kompetanse på massivtre

Første byggetrinn til en verdi på 190 millioner kroner er på 6 700 kvadratmeter og planlegges ferdigstilt første kvartal 2019. Totalt vil hele kontorprosjektet Valle bestå av 60 000 kvadratmeter når alle fem byggetrinn står ferdig.

– Vi har sett fram til dette med spenning i over et år nå og er endelig i gang. Vi regner med at dette prosjektet vil tilføre NCC nyttig kompetanse på massivtre som vi tror byggemarkedet vil etterspørre mer av i tiden fremover, sier Kjus tydelig stolt.

NCC vektlegger at massivtre er godt for både inneklimaet i bygg og det ytre miljøet. Bruk av massivtre gir et godt inneklima fordi treet puster og er i stand til å regulere fukt og temperatur. Porøst tre gir varme gulv uten tilført gulvvarme. Fordelene med massivtre er blant annet at det er resirkulerbart og bærekraftig, samtidig som det gir nye muligheter for skogdrift, skriver NCC.

Se video: Slik bygges Valle Wood

(Pressemelding)

Magasinet Treindustrien er et unikt nyhetsforum som leverer ferskt bransjestoff seks ganger i året. Bladets oppgave er å informere hele den trebearbeidende industrien samt omsetningsleddene, om hva som foregår innenfor områdene produksjon, teknikk, økonomi, design, markedsføring og bransjepolitiske spørsmål.

Vil du bli bedre kjent med bladet?
- Last ned bladet elektronisk
- Eller bestill abonnement

Her får du et innblikk i hva vi skriver om

Du kan abonnere på trenytt.no sitt ukentlige nyhetsbrev gratis her

Valle Wood

Type: Kontorbygg
Byggetid: 1. kvartal 2017 – 1. kvartal 2019
Byggherre: NCC Property Development
Entreprenør: NCC Building
Entrepriseform: Samspillkontrakt
Kontraktverdi: 190 millioner kroner eks mva
Størrelse: 6700
Arkitekt: Lund+Slaatto

Oslotre AS prosjekterer, administrerer og monterer hele trekonstruksjonen, og har vært med på prosjektet hele veien fra skissestadiet. Bygget monteres av Oslotre AS sammen med Øystein Henriksen AS

Massivtre er laget av naturens reneste materialer, og har dype tradisjoner i norsk byggeskikk. Konstruksjonsprinsippene for massivtre er at trevirke sammenføyes til elementer ved hjelp av for eksempel spikring, liming eller strekkstag. Hele elementer produseres på fabrikk eller byggeplass, og sages til etter mål. Massivtreelementer kan brukes i alle typer bygg som boliger, næringsbygg, skolebygg, barnehager og helsebygg.

Powered by Labrador CMS