Åsbrekka ligger høyt og fint på Voksenkollen vest i Oslo. Alle husene har kledning i Malm100 og skifer på taket. (Foto: Thomas Haugersveen)
Åsbrekka ligger høyt og fint på Voksenkollen vest i Oslo. Alle husene har kledning i Malm100 og skifer på taket. (Foto: Thomas Haugersveen)
Malm100 trenger ikke vedlikehold. (Foto: Thomas Haugersveen)
Malm100 trenger ikke vedlikehold. (Foto: Thomas Haugersveen)
Tidligere ble malmfuru stort sett brukt i fritidsmarkedet, men i det siste har etterspørselen økt betydelig til blant annet eneboliger og større prosjekter. (Foto: Thomas Haugersveen)
Tidligere ble malmfuru stort sett brukt i fritidsmarkedet, men i det siste har etterspørselen økt betydelig til blant annet eneboliger og større prosjekter. (Foto: Thomas Haugersveen)
Skifertakene spiller flott sammen med kledningen i malmfuru (Foto: Thomas Haugersveen)
Skifertakene spiller flott sammen med kledningen i malmfuru (Foto: Thomas Haugersveen)

Tidløst og vakkert med malmfuru

Høyt oppe i Voksenkollen har 13 eneboliger med praktfull utsikt over Oslo reist seg. Alle har fasader i Malm100, og det tidløse naturmaterialet gir husene et mykt og levende uttrykk.

Publisert

Denne reportasjen er skrevet av Moelven Wood Prosjekt. Du kan se video fra byggeprosjektet nederst i artikkelen.

Linolim AS er utbygger bak de 13 eneboligene i prosjektet Åsbrekka, mens entreprenør- og eiendomsselskapet Kvadrat AS, som drives av brødrene Hans Krøvel og Dag Badendyck, er byggeleder. Badendyck er også arkitekt og har tegnet husene.

– Linolim kjøpte den 14 mål store tomta i 2010, og siden har det vært en lang prosess for å få den regulert. Tomta besto opprinnelig av en lang kløft med ett gammelt hus midt på. Vi har laget parkeringskjeller der kløfta lå, slik at vi fikk utnyttet det naturlige terrenget, forteller han.

Kvadrat har tidligere brukt malmfuru i ulike prosjekter, men dette er første gang de bruker det på fasader.

– Vi har bygd en del hus med fokus på miljø- og bærevennlige materialer, og dette prosjektet er en slags videreføring av det. Først og fremst valgte vi Malm100 til fasadene fordi vi synes det er et veldig pent materiale – det gir et flott inntrykk, og passer fint sammen med skiferen på taket, sier Badendyck.

– Vi har tenkt veldig mye på farger – ofte er det vanskelig å få ulike farger til å fungere sammen. Men så lenge man bruker naturlige materialer vil de alltid passe sammen, selv om de utvikler seg over tid. Vi er helt overbevist om at Malm100 er et tidløst materiale som vil stå seg i mange, mange år, selv om moten endrer seg, sier Krøvel.

Økende etterspørsel

Råstoffet til Malm100 blir sortert i flere omganger på Moelven Telemarksbruket, både i råstofflager og i produksjon. Telemarksbruket bearbeider 50.000 furustokker i året, men bare under én prosent holder en så høy kvalitet at de kan brukes til Malm100.

– For noen år tilbake ble malmfuru stort sett kun brukt i fritidsmarkedet, men i det siste har etterspørselen i markedet økt betydelig til større prosjekter, som eneboliger, skoler og sykehjem. Det var bakgrunnen for at vi utviklet et produkt hvor vi kan garantere 100 prosent malmandel – Malm100, forteller produktsjef Winfried Schaal i Moelven Wood Prosjekt.

At furutrær med høy kjerneved-andel er godt egnet til bruk i fasader er en kunnskap som har vært kjent i tusenvis av år. Malmfuru inneholder ingen tungmetaller og har derfor en helt unik miljøprofil. Det er naturlig impregnert og kan derfor brukes i ubehandlet tilstand, uten bearbeiding gjennom kjemiske prosesser som kan være skadelige for miljøet. Malmfuru kan behandles med jernvitrol for å gi treet en jevn farge, en prosess som også er helt fri for kjemiske stoffer.

– Det er inspirerende for oss at Malm100 brukes i stadig flere større prosjekter, som dette i Voksenkollen. Selv om Malm100 er spesialsortert er det likevel et av de gunstigste fasadeproduktene prismessig, sier Schaal.

Vakkert samspill

Eneboligene i Voksenkollen legges ut for salg når de står ferdige etter sommeren.

– Dette er et eksklusivt prosjekt som henvender seg til et kresent kjøpersegment, og vi tror at de som ønsker å bo her er opptatt av å bruke naturen rundt. Da passer det godt å ha et naturlig materiale på fasadene, sier Badendyck.

– Vi kunne valgt å bruke vanlig panel på fasadene, men det innebærer vedlikehold etter noen år. Vi tror at det at Malm100 ikke trenger vedlikehold er enda et godt salgsargument, sier Krøvel.

Byggelederne er svært fornøyd med valget av skifer på taket og Malm100 på fasadene.

– Vi ønsket å finne tidsriktige og samtidig tidløse materialer som matcher det estetiske uttrykket på husene for øvrig. Det er fantastisk å se hvordan skifer og malmfuru spiller sammen – det er virkelig vakkert, sier Dag Badendyck

Også snekker og formann i 4You Entreprenør As Juris Grindulis er begeistret for Malm100. Selskapet er underentreprenør av totalentreprenør Follohus og har ansvar for å bygge åtte av eneboligene.

– Det er første gang vi jobber med Malm100, og det er et enkelt materiale å jobbe med, med fine størrelser på bordene. Resultatet blir veldig flott, sier han.

Her kan du se video fra Åsbrekka-prosjektet:

(Kilde: Moelven Wood Prosjekt)

Malmfuru er i utgangspunktet det beste av vanlig norsk furu, den har hatt sein og tett vekst, og har derfor stor malmandel. Råstoffet sorteres spesielt etter andelen kjerneved.

Moelven kaller produktet for Malm100. Grunnen er at kun de beste tømmerstokkene benyttes til dette. Moelven sorterer i to omganger på sagbruket og i to omganger på høvleriet. Derfor garanterer de nærmest 100 prosent Malm (kjerneved Furu). Og derfor kan Malm100 stå ubehandlet. Som fasade vil Malm100 ha lang levetid. Moelven anbefaler syrefaste skruer til montering av Malm100.

Ved å velge utendørs kledning i malmfuru får du en grå fasade som krever lite vedlikehold og har lang levetid. Råvaren har i tillegg lange tradisjoner her til lands.

(Kilde: Moelven)

Powered by Labrador CMS