Administrerende direktør Morten L. Johansen i Splitkon.
Administrerende direktør Morten L. Johansen i Splitkon.

Omsatte for nær en kvart milliard i 2020

I april 2019 åpnet Splitkon AS verdens største massivtrefabrikk på Åmot. I dens første hele driftsår produserte selskapet massivtreprodukter for 242 millioner kroner mot 154 millioner kroner året før.

Publisert

– Vi er godt fornøyde med fjoråret, men ser fremdeles et betydelig potensial, sier administrerende direktør Morten L. Johansen i en pressemelding.

Tredoblet antall ansatte

For to år siden klippet daværende miljøvernminister Ola Elvestuen snoren da Splitkon åpnet verdens største og mest avanserte massivtrefabrikk som kostet 250 millioner kroner å bygge. I et krevende pandemiår for norsk næringsliv, omsatte Splitkon for 242 millioner kroner - en økning på nær 60 prosent. Driften gikk så og si i balanse mot et underskudd i investeringsåret på 34 millioner kroner.

Omsetningen er mer enn tredoblet fra 2018 (76,3 mill.) til 2020. I første kvartal 2021 er omsetningen like høy som første kvartal i fjor. Antall ansatte har økt fra 20 til 60 på under to år.

– I tråd med kundenes bærekraftstrategi

– Dette er imidlertid bare starten. Tidligere ble det hvisket litt forsiktig i ledergrupper og styrerom om massivtre. Nå opplever vi at beslutningstakere og byggherrer er proaktive, sier Johansen.

Han tror en viktig årsak er at stadig flere kunder i privat næringsliv og offentlig sektor vil at også byggporteføljen skal gjenspeile selskapets bærekraft- og miljøstrategi.

– Å oppføre et bygg i massivtre fremfor stål og betong halverer Co2-utslippet. Valg av byggmateriale viser derfor hvilket samfunnsansvar virksomheten tar eller ikke tar, sier han.

Sikter mot en halv milliard innen 2024

Ved åpningen av den nye fabrikken uttalte Johansen at ambisjonen er en omsetning på en halv milliard i løpet av fem år. Det målet står han fast ved.

– Vi forventer fortsatt vekst gjennom 2021 og 2022. Ikke fordi totalmarkedet innen bygg- og anleggssektoren vil utvikle seg bedre, men fordi trebaserte løsninger utvikler seg ekstremt godt. Vi merker at aktiviteten og interessen for produktet øker nærmest fra uke til uke. Vi ser dette innen alt fra hybelhus, omsorgsbygg, forretningsbygg, skoler og etter hvert nå også private boliger. Heldigvis har vi fremdeles kapasitet å gå på i massivtrefabrikken vår, sier Johansen.

Leverer et av Norges høyeste forretningsbygg

Globalt står byggenæringen bak 40 prosent av verdens utslipp. Gitt FNs-klimamål og Norges forpliktelser til Paris-avtalen, er valg av byggemateriale et viktig bidrag for å innfri disse.

– Vi har nettopp levert de siste modulene til et av Norges høyeste forretningsbygg, «Spor X» i Drammen. Absolutt alt over bakkenivå er reist i massivtre. Dette er førsteklasses virke hentet fra skoger maksimalt to timers kjøretur unna fabrikken vår. Stort mer kortreist og miljøvennlig lar det seg ikke gjøre å få det, sier Johansen.

Responsen fra markedet viser at Splitkons industrielle satsing ser ut til å ha vært riktig timet og riktig løst, mener Johansen.

– Våre kompetente kolleger har på rekordtid temmet verdens mest avanserte produksjonslinje. Sammen ser vi nå frem til å levere enda flere bærekraftige, vakre, trygge og velfungerende massivtrebygg til en konkurransedyktig pris, sier han.

(Pressemelding)

Se video om Splitkon:

Powered by Labrador CMS