Stiller seg uforstående til Treindustriens utspill om villedning

– Vi forstår ikke hva Treindustrien vil med dette utspillet om at vi i Boligprodusentene kommer med villedende og feilaktig informasjon, sier Per Jæger, administrerende direktør i Boligprodusentenes Forening

Per Jæger
Per Jæger

I går utalte Treindustriens administrerende direktør Heidi Finstad at det er villedende og feilaktig når Boligprodusentene hevder at royalkledning har tilsvarende brannegenskaper som andre behandlede trekledninger.

Per Jæger sier nå i en pressemelding at Treindustrien tillegger Boligprodusentene noe de ikke har sagt:

– Treindustrien trekker fram noen løsrevne sitater fra tidligere notater og rapporter, og tillegger oss noe vi ikke har sagt. Vi videresendte RISE-rapporten til Treindustrien samme dag som vi mottok den. Vi anbefaler Treindustrien å lese RISE-rapporten og sette seg inn verktøyet som SINTEF har utviklet før de går ut med påstander om at vi kommer med villedende og feilaktig informasjon , sier Jæger og utdyper:

– Landets fremste brannekspertise har bistått oss i utviklingen av et verktøy med standardiserte og forhåndsdokumenterte fraviksanalyser som gjør det mulig å dokumentere at nye boliger med royalbehandlet kledning tilfredsstiller brannkravene i byggteknisk forskrift. For noen boliger med royalbehandlet kledning må det gjøres kompenserende tiltak, for andre er dette ikke nødvendig. Verktøyet gir svaret.

Verktøyet er utviklet av SINTEF Community, og et viktig faglig grunnlag for verktøyet er branntester som RISE Fire Research AS i Trondheim har utført av trekledning med ulike former for behandling. Resultatene er dokumentert i RISE-rapport 2021:61.

– Vi mener at branntryggheten i norske boliger er god. Resultatene fra branntestingen som RISE har gjort, viser at royalbehandlet trekledning har tilsvarende brannegenskaper som mange andre behandlede trekledninger. Dette gir grunnlag for å vurdere forbedringer av regelverket om brannsikkerheten i norske trehus, påpeker Jæger.

– Treindustrien er en bransjeforening for de som produserer trekledninger. Vi skulle ønske at Treindustrien var mer interessert i å finne løsninger. De burde omfavne all ny kunnskap om brannegenskapene til trekledninger. Resultatene fra arbeidet som RISE Fire Research og SINTEF Community har gjort for oss, er slik ny kunnskap, avslutter han.

(Pressemelding)

Powered by Labrador CMS