Treet ble Årets trebyggeri

Treet - verdens høyeste trehus - vant prisen Årets trebyggeri 2015. Prisen ble delt ut på Byggedagene i går kveld.

Publisert

Se video fra byggingen til høyre.

I følge Skog.no fikk Treet prisen på grunn av det gode samarbeidet mellom aktørene omkring utvikling og nytenking, samt at bygget har et avansert industrialisert byggesystem som viser vei mot et urbant trebyggeri i framtiden.

Svært fornøyd

Limtrekonstruksjonene er levert av Moelven, og Direktør Rune Abrahamsen i Moelven Limtre AS er svært fornøyd med prisen:

– Jeg er på vegne av Moelven svært stolt av å ha vært med på utviklingen og byggingen av verdens høgeste trehus. Vi gleder oss stort over at prosjektet i kveld har blitt tildelt prisen for Årets Trebyggeri 2015, sier han i en pressemelding.

Ekspert

Abrahamsen er sivilingeniør, spesialist på bæresystemer for lange spenn og er ansett som en av de i Norge - ved siden av sin forgjenger Åge Holmestad - som vet mest om prosjektering av bruer, bygg og konstruksjoner med spesiell vekt på tre i konstruksjonene. Han har gjennom sin tidligere arbeidsgiver Sweco hatt en framtredende rolle i prosjekteringen av Treet og samarbeidet i sin tidligere jobb tett med Moelven Limtre AS og BOBB om bygget.

Daglig leder Terje W. Gilje i Bergen og Omheng Boligbyggerlag (BOB) sier følgende etter prisutdelingen:

– De sa at vi ikke kunne gjøre det, så vi gjorde det likevel. Prisen betyr utrolig mye for oss og vi skal løfte den svært høyt. Det er svært inspirerende å vinne Årets Trebyggeri, noe som gir oss entusiasme til fortsatt å tenke fortsatt nye tanker. Prisen gir også organisasjonen et løft, sier Gilje.

Gikk motstrøms

Gilje sier at BOB liker å gå litt motstrøms.

– Da sier vi gjerne ja. Vi ønsker ikke bare å gjøre det som andre har gjort tidligere. I dette prosjektet har vi fått være innovative og kreative. Boliglaget skal bygge by og skape nye arbeidsplasser, derfor må vi tenke fremtid. Vi skal få BOB til å overleve i morgen og da kan vi ikke gjøre bare slik som alle har gjort tidligere. Prisen gir oss omtale og vi skal bruke prisen for det et det er verdt, sier Gilje.

Verdens høyeste

Treet er verdens høyeste trehus. Det er på 14 etasjer og et pilotprosjekt for bærekraftige høye trebygninger i urbane områder. Bygningen oppfyller passivhuskravene og har fått støtte fra Enova og Innovasjon Norge. Bæresystemet er i limtre, leilighetene er basert på moduler, og trapper og heissjakter er i massivtre. Prosjektet rommer 62 leiligheter og er på totalt 5600 kvm.

Det er Norsk Treteknisk Institutt og TreFokus som i samarbeid med Byggeindustrien deler ut prisen Årets Trebyggeri 2015 under Byggedagene. Årets Trebyggeri 2015 gjelder byggeri realisert/sluttført i løpet av 2015. Prisen kan deles ut til ulike typer byggeri med utstrakt trebruk som f. eks. boliger, skoler, næringsbygg, landbruksbygg, høyspentmaster og broer.

(Pressemelding)

Magasinet Treindustrien er et unikt nyhetsforum som leverer ferskt bransjestoff seks ganger i året. Bladets oppgave er å informere hele den trebearbeidende industrien samt omsetningsleddene, om hva som foregår innenfor områdene produksjon, teknikk, økonomi, design, markedsføring og bransjepolitiske spørsmål.

Vil du bli bedre kjent med bladet?
- Last ned bladet elektronisk
- Eller bestill abonnement

Her får du et innblikk i hva vi skriver om

Powered by Labrador CMS