Risikoen for belastnings­skader øker når musklene blir kalde. (Foto: Jan Tveita)

Når du jobber utendørs

Den som jobber utendørs, utsettes ikke bare for varme eller kulde. Alt fra fall­sikring og solas UV-stråler til mygg og flått utgjør en arbeids­miljø­risiko. Samtidig kan utendørs­arbeid også være bra for det psykiske velværet.

Publisert

Et generelt arbeids­miljø­råd for alle bransjer er at risikoen for belastnings­skader øker når musklene blir kalde, skriver den svenske Arbets­miljö­upplysningen. Muskel­funksjonen blir også dårligere, både kraft og presisjon. Særlig er det vanskelig å jobbe med kalde fingre.

Også ved høy temperatur påvirkes arbeids­evnen. Arbeids­takten går ned, og både oppmerk­somhet og vurderings­evne reduseres. Det øker risikoen for ulykker. Også humøret påvirkes, som ved andre typer stress.

Sol og varme

En annen risiko ved utendørs­arbeid er solas ultra­fiolette stråler, som blant annet kan gi grå stær og hudkreft. Men hvis du beskytter deg med sol­briller, luftige, hel­dekkende klær og et hode­plagg, har dags­lyset en positiv effekt på blant annet døgn­rytme og produksjonen av vitamin D. Om sommeren bør du benytte sol­avskjerming for å dempe varme og UV-stråling.

Annen risiko utendørs

Utendørs skal arbeids­plassen, så langt det er mulig, være utformet slik at arbeideren beskyttes mot vær og vind. Arbeids­giver skal også bringe til veie passende verne­utstyr.

Et annet aspekt er støv og eksos i byene - er det mulig å jobbe til tider av døgnet der belastningen er lavere?

Hvis fallsikringsutstyr brukes, er det viktig at dette festes i forankrings­punkter som er utformet for å tåle de store belastningene som oppstår ved et fall.

Ansvar for arbeidsmiljøet

Det er arbeids­giver som har hoved­ansvaret for arbeids­miljøet. Arbeidstakere plikter å hjelpe til, følge de sikkerhets­forskrifter som finnes og varsle om de oppdager feil.

Arbeids­giver skal også ha et systematisk arbeids­miljø­arbeid, det vil si at de jevnlig skal under­søke arbeids­miljøet for å se hvilken risiko som finnes. Deretter må risikoen fore­bygges.

(arbetsmiljoupplysningen.se)

Magasinet Treindustrien er et unikt nyhetsforum som leverer ferskt bransjestoff seks ganger i året. Bladets oppgave er å informere hele den trebearbeidende industrien samt omsetningsleddene, om hva som foregår innenfor områdene produksjon, teknikk, økonomi, design, markedsføring og bransjepolitiske spørsmål.

Vil du bli bedre kjent med bladet?

Last ned bladet elektronisk

Eller bestill abonnement

Her får du et innblikk i hva vi skriver om

Powered by Labrador CMS